Avdić: Dolazak direktora CIA-e na Zapadni Balkan je samo po sebi poruka

Avdić: Dolazak direktora CIA-e na Zapadni Balkan je samo po sebi poruka

Prethodnih dana smo slušali šta su lideri iz BiH, Srbije i sa Kosova kazali direktoru CIA-e, Vilijamu Bernsu, a da pri tom nijesmo dobili nijednu informaciju o tome što je šef CIA-e kazao njima – poručuje za 24 sata istraživački novinar iz Sarajeva, Avdo Avdić.

“Samo treba da pogledamo kretanje aviona direktora CIA-e. Dakle, avion kojim je došao u Bosnu i Hercegovinu, pa u Srbiju, pa na Kosovo, juče je završio na Kritu. Očigledno je direktor CIA-e krenuo na godišnji odmor i onda obavio usputnu posjetu. Zašto kažem usputnu? Balkan jeste bitan Sjedinjenim Američkim Državama, ali u ovom trenutku imate puno bitnija žarišta u svijetu, Bliski istok, Ukrajinu, Tajvan, Kinu. To je fokus vanjske politike Sjedinjenih Američkih Država. Balkan je negdje na četvrtom, petom mjestu. Tako da sama ova posjeta jeste bitna za nas, ali ne toliko koliko smo je mi, što analitičari u BiH, što analitičari u regiji, što i sami političari, predimenzirali” – rekao je Avdić.

Poznato je da se šef CIA-e sastao sa Željkom Komšićem, članom Predsjedništva BiH iz reda hrvatskog naroda, Denisom Bećirovićem, predsjedavajućim Predsjedništva u ime bošnjačkog naroda, kaže Avdić i dodaje da se Vilijam Berns sastao i sa Željkom Cvijanović, osobom sa američke crne liste, članicom Predsjedništva BiH, iz Dodikove stranke.

Jedino mjesto, naglašava Avdić, gdje su bile zastave, i gdje se zapravo dogodio zvanični sastanak, je sa direktorom Obavještajno sigurnosne agencije Bosne i Hercegovine, Almirom Džuvom.

“Tu bi trebalo da tražimo neke odgovore na ova pitanja, koja se postavljaju – što je rečeno? To su sastanci na kojima bi direktor CIA-e, ili bilo koji direktor sigurnosne agencije iz cijelog svijeta, kad dolazi u posjetu nekoj državi, operativne informacije razmjenjuje sa šefovima obavještajnih agencija, ne ni u Predsjedništvu, ni kod Vjose Osmani, ni kod Aleksandra Vučića, nigdje drugo, osim sa direktorima obavještajno sigurnosnih agencija” – istakao je Avdić.

Avdić ističe da se Berns najviše zadržao u Beogradu, što je i očekivano, i što se vidi kroz istupe američkog ambasadora u Srbiji, da predsjednik Srbije Aleksandar Vučić ima, nažalost, podršku Bajdenove administracije.

Dodikove izjave zvuče onako kako novinari izvuku iz konteksta, smatra Avdić, jer on ne mijenja retoriku, i nije ga zabrinula Bernsova posjeta, a u prilog tome je i svježa izjava u kojoj (Dodik) opet prijeti secesionizmom.

“Interesantna je današnja emisija na TV Pink, televiziji pod direktnom kontrolom Aleksandra Vučića, gdje se moglo vidjeti kako upućuju kritike na politiku Milorada Dodika, govore da zapravo Dodik žrtvuje srpski narod sukobima sa američkim ambasadorima u Bosni i Hercegovini, i sa američkom politikom. To je prvi put da imate na Vučićevim medijima takve tvrdnje” – naglasio je Avdić.

Zapadni Balkan je uvijek rizično područje, poručuje Avdić, ali ponavlja da, u ovom trenutku, ima puno rizičnijih u svijetu – Bliski istok, Ukrajina, Azija.

“Bosna i Hercegovina, u ovom trenutku, nije rizična. To kažem zato što znam i što živim ovdje. Nije to tako, kako možda određenim strukturama izgleda, na Zapadu. Prije će biti da je rizičnija situacija na samom Kosovu. Sjedinjene Američke Države su fokusirane na tri, četiri puno bitnija žarišta, bitnije zone. Ovo im jeste bitno. Dolazak direktora američke obavještajne agencije (CIA) na Zapadni Balkan, je samo po sebi poruka, bez obzira što je on kazao ili ne” – zaključio je Avdić.

Komentari

Komentara: (0)

Novi komentar

Komentari objavljeni na portalu Kodex.me ne odražavaju stav uredništva, kao ni korisnika portala. Stavovi objavljeni u tekstovima pojedinih autora takođe nisu nužno ni stavovi redakcije, tako da ne snosimo odgovornost za štetu nastalu drugom korisniku ili trećoj osobi zbog kršenja ovih Uslova i pravila komentarisanja.

Zabranjeni su: govor mržnje, uvrede na nacionalnoj, rasnoj ili polnoj osnovi i psovke, direktne prijetnje drugim korisnicima, autorima čanka i/ili članovima redakcije, postavljanje sadržaja i linkova pornografskog, uvredljivog sadržaja, oglašavanje i postavljanje linkova čija svrha nije davanje dodatanih informacija vezanih za članak.

Takvi komentari će biti izbrisani čim budu primijećeni.