Izrael pokrenuo veliku vojnu operaciju na Zapadnoj obali
Foto: AFP PHOTO / HANDOUT / ISRAELI ARMY

Izrael pokrenuo veliku vojnu operaciju na Zapadnoj obali

Najmanje deset Palestinaca ubijeno je u izraelskim napadima u nekoliko gradova na sjeveru okupirane Zapadne obale, saopšteno je iz međunarodne organizacije Crveni polumjesec.

Ahmed Jibril iz Crvenog polumjeseca je rekao da su dva Palestinca ubijena u gradu Dženin, četiri u obližnjem selu, i još četiri u izbjegličkom kampu u blizini grada Tubasa.

On je dodao da je još 15 osoba ranjeno.

Izraelske snage bezbjednosti objavile su danas da izvode "protivterorističku operaciju za suzbijanje terora" u Dženinu i Tulkarmu na Zapadnoj obali.

BBC je naveo kako sve izgleda kao velika izraelska operacija, u kojoj su meta najmanje četiri palestinska grada - Dženin, Tulkarm, Nablus i Tubas, prenosi Radio Slobodna Evropa.

Palestinski izvještaji govore da su glavni putevi prema Dženinu zatvoreni oružanim sukobima u gradskom izbjegličkom kampu.

Nasilje na Zapadnoj obali je poraslo uporedo s ratom u Gazi, s više od 640 Palestinaca koje su ubile izraelske trupe i doseljenici od 7. oktobra, navodi AFP.

Izraelski ministar vanjskih poslova Israel Katz rekao je da izraelske odbrambene snage (IDF) "od sinoć djeluju punom snagom u izbjegličkim kampovima Dženin i Tulkarm kako bi demontirale iransko-islamske terorističke infrastrukture koje su tamo uspostavljene".

"Iran radi na uspostavljanju istočnog terorističkog fronta protiv Izraela u Judeji i Samariji, slijedeći model Gaze i Libana, finansiranjem i naoružavanjem terorista i krijumčarenjem naprednog oružja iz Jordana", objavio je Katz na mreži X.

Komentari

Komentara: (0)

Novi komentar

Komentari objavljeni na portalu Kodex.me ne odražavaju stav uredništva, kao ni korisnika portala. Stavovi objavljeni u tekstovima pojedinih autora takođe nisu nužno ni stavovi redakcije, tako da ne snosimo odgovornost za štetu nastalu drugom korisniku ili trećoj osobi zbog kršenja ovih Uslova i pravila komentarisanja.

Zabranjeni su: govor mržnje, uvrede na nacionalnoj, rasnoj ili polnoj osnovi i psovke, direktne prijetnje drugim korisnicima, autorima čanka i/ili članovima redakcije, postavljanje sadržaja i linkova pornografskog, uvredljivog sadržaja, oglašavanje i postavljanje linkova čija svrha nije davanje dodatanih informacija vezanih za članak.

Takvi komentari će biti izbrisani čim budu primijećeni.