Postoji opravdan razlog zašto su svijetla hitne pomoći plava

Postoji opravdan razlog zašto su svijetla hitne pomoći plava

Plava boja se bolje se vidi u maglu i vidljivija je na jakom suncu.

Činjenica da imamo plava svijetla upozorenja na policijskim, vatrogasnim i vozilima hitne pomoći, a to je izum nacista, piše švajcarski list Blik. Osnovna ideja je da se plavo polje širi u atmosferi i zbog toga je jasno vidljivo izbliza.

Međutim, velika prednost je bila što se boja teže vidjela iz aviona. Oni koji bi mitraljezima pucali na sve što se na zemlji kreće. Zato je Nemačka već 1933. prešla sa crvenog na plavo svetlo upozorenja. Očigledno se već tada spremao ulazak u ratove.

Tokom Drugog svjetskog rata, druge zemlje su slijedile ovu teoriju o zamračenju. Nakon rata, plava boja se zadržala i 1950-ih godina postala je poznata širom Evrope kao boja za upozoravajuća svijetla, piše HAK.

Crvena je boja opasnosti i zbog toga je prvo korišćena u vozovima, a kasnije i u automobilima kao zadnje svetlo i kao svetlo upozorenja.

Upravo zbog toga se plava boja ističe u moru crvenih svetala u svakodnevnom saobraćaju. Boja se gotovo ne pojavljuje u prirodi koja okružuje puteve i to je razlog zašto se odmah ističe. Takođe bolje se vidi u maglu i vidljivija je na jakom suncu.

U mnogim zemljama, kao što su SAD, crvena se preferira za vozila hitne pomoći, uprkos rezultatima nekoliko studija koje preporučuju plavu. Crvena se ponekad koristi kao druga boja u Evropi, na primjer u Mađarskoj, prenosi N1 Zagreb.

Rotaciona svijetla su se pojavila 40-ih godina, kako bi privukla pažnju u saobraćaju. Od 80-ih godina pojavljuju se blicevi i dvostruki blicevi. Velika prednost je što ne zahjteva pokretne djelove.

Danas se koristi LED tehnologija koja je toliko jaka da ima noćni režim da spriječi zaslepljivanje ljudi.

Izvor:N1

Komentari

Komentara: (0)

Novi komentar

Komentari objavljeni na portalu Kodex.me ne odražavaju stav uredništva, kao ni korisnika portala. Stavovi objavljeni u tekstovima pojedinih autora takođe nisu nužno ni stavovi redakcije, tako da ne snosimo odgovornost za štetu nastalu drugom korisniku ili trećoj osobi zbog kršenja ovih Uslova i pravila komentarisanja.

Zabranjeni su: govor mržnje, uvrede na nacionalnoj, rasnoj ili polnoj osnovi i psovke, direktne prijetnje drugim korisnicima, autorima čanka i/ili članovima redakcije, postavljanje sadržaja i linkova pornografskog, uvredljivog sadržaja, oglašavanje i postavljanje linkova čija svrha nije davanje dodatanih informacija vezanih za članak.

Takvi komentari će biti izbrisani čim budu primijećeni.