Euromost: Ekološki incident na Limu, u rijeku se već 15 dana ispušta bijela tečnost

Euromost: Ekološki incident na Limu, u rijeku se već 15 dana ispušta bijela tečnost

Oni su medijima dostavili video snimke, kako se ispušta nepoznata bijela tečnost ispod industrijske zone u Bijelom Polju.

Aktivisti NVO ,,Euromost" danas su u koordinaciji sa bjelopoljskim ribolovcima snimili izvorište odakle se posljednjih 15 dana svakodnevno ispušta nepoznata bijela tečnost, u rijeku Lim, koja ugrožava čitav riblji fond, kao i građane, saopšteno je iz te nevladine organizacije.

Oni su medijima dostavili video snimke, kako se ispušta nepoznata bijela tečnost ispod industrijske zone u Bijelom Polju.

-O vo nije prvi put da se na istoj cijevi ispušta ista bijela tečnost, da su nekoliko puta prijavljivali iste ekološke incidente, ali oni se nastavljaju dešavati pored upozorenja, naročito je opasno, kako kažu, ispustati na ovolikom malom vodostaju rijeke i na visokim temperaturama, posebno što se vidi da je danas ispuštena u 12 sati i 45 minuta - stoji u saopštenju.

NVO ,,Euromost" je odmah obavijestila inspektora za vode, koji je obavijestio, kako se dodaje u saopštenju, bjelopoljskog dežurnog tužioca, koji je izdao nalog službi za privredni kriminal da izadju na terenu, nakon čega su isti izašli i izvršili uviđaj na licu mjesta, a nakon njih je postupio i inspektor za vode obilazući kompanije koje koriste ovu cijev.

Iz Euromosta apeluju na sve privredne subjekte da "paze šta ispustaju u rijeku i da sa time ugrožavaju ne samo riblji fond već i živote građana na visokim tremperaturama i malom vodostaju".

- Apelujemo i na građane, posebno one koji svoje poljoprivredne proizvode prodaju na pijacama a koriste vodu iz rijeke Lim, da ne nadvodnjavaju svoje poljoprivredne usjeve iz Lima, jer mogu ugroziti zdravlje svojih kupaca. Sama činjenica kako kažu, da je vodostaj rijeke mali, a 5000 kanalizacionih izliva ulazi u rijeku Lim na području Opštine Bijelo Polje, govori da je rizično koristiti vodu iz Lima za nadvodnjavanje poljoprivrednih usjeva - navodi se u saopštenju. 

Takođe, NVO,,Euromost" upozorava lokalnu upravu i Upravu za vode da su u obavezi da izvrše analizu vode rijeke Lim na području Opštine Bijelo Polja i o istoj da obavijeste građane, jer se masovno svakodnevno koristi voda iz Lima, za razna navodnjavanja.

Izvor:Pobjeda

Komentari

Komentara: (0)

Novi komentar

Komentari objavljeni na portalu Kodex.me ne odražavaju stav uredništva, kao ni korisnika portala. Stavovi objavljeni u tekstovima pojedinih autora takođe nisu nužno ni stavovi redakcije, tako da ne snosimo odgovornost za štetu nastalu drugom korisniku ili trećoj osobi zbog kršenja ovih Uslova i pravila komentarisanja.

Zabranjeni su: govor mržnje, uvrede na nacionalnoj, rasnoj ili polnoj osnovi i psovke, direktne prijetnje drugim korisnicima, autorima čanka i/ili članovima redakcije, postavljanje sadržaja i linkova pornografskog, uvredljivog sadržaja, oglašavanje i postavljanje linkova čija svrha nije davanje dodatanih informacija vezanih za članak.

Takvi komentari će biti izbrisani čim budu primijećeni.