Savjet RTCG ignoriše dopise i pitanja sedam kandidata za generalnog direktora
Foto: Pobjeda

Savjet RTCG ignoriše dopise i pitanja sedam kandidata za generalnog direktora

Sedam kandidata za generalnog direktora Radio televizije Crne Gore obratilo se Savjetu RTCG otvorenim pismom u kojem traže da se u proces imenovanja direktora RTCG-a uključi šira javnost radi, kako kažu, dostojanstvenitosti I zakonitosti procesa imenovanja.

Obraćanje, koje potpisuju Časlav Vujotić, Andrijana Kadija, Slaven Knezović, Sabrija Vulić, Žarko Božović, Snežana Burzan Vuksanović i Srdjan Čović, prenosimo u cjelini:

“Savjet RTCG

Predsjedniku i članovima

Podsjećamo vas da smo prošle sedmice uputili dopis sa predlogom transparentnog sprovodjenja konkursa za generalnog direktora RTCG, koji podrazumijeva blagovremenu objavu programa i biografija kandidata na portalu RTCG, kao i prenose intervjua sa kandidatima na Parlamentarnom kanalu,uz prisustvo predstavnika medija, kako je to ranije bila praksa.

Do momenta pisanja ovog obraćanja nijesmo dobili nikakav odgovor.

Shodno tome , želimo da kao kandidati za generalnog direktora u čijem opisu posla je krucijalno staranje o zakonitosti rada RTCG, uključimo i širu stručnu javnost i da već očigledno indisponiranom, a od juče i sumnjivo legalnom Savjetu RTCG (najveći dio),pomognemo da iznese ovaj proces na iole dostojanstveni zakonit način.

Stoga , postavljamo pitanja...

1. Ko je previdio činjenicu da je Boris Raonić dva puta imenovan za generalnog direktora i to Odlukom Savjeta RTCG , br. 01-5582, od 06.08.2021. godine i Odlukom Savjeta RTCG, br. 01-3576 od 01.06.2023. godine?

Podsjećamo, član 35 Zakona o nacionalnom javnom emiteru kaže da ,, isto lice može biti imenovano za generalnog direktora najviše dva puta’’.

2. Ko je Borisu Raoniću izdao i potpisao potvrdu da ima radno iskustvo od 5 godina, s obzirom da član 5, tačka 8, Zakona o radu radno iskustvo definiše kao ,, vrijeme provedeno u radnom odnosu i stručnom osposobljavanju u skladu sa zakonom, u kvalifikaciji nivoa obrazovanja, odnosno u stručnoj kvalifikaciji’’ ?

Iz priloženih dokumenata lako je uočiti da je Boris Raonić stekao VII1 stepen u aprilu 2018.godine, a da su Osnovni, Viši, Vrhovni sud i ASK potvrdili da su njegova imenovanja bila nelegalna, tako da u najboljem slučaju ima 3 godine i 4 mjeseca zakonitog radnog iskustva.

Vjerujemo da će logički odgovori na ova pitanja odrediti budućnost RTCG kao institucije, a i društveni status članova Savjeta RTCG.”

Komentari

Komentara: (0)

Novi komentar

Komentari objavljeni na portalu Kodex.me ne odražavaju stav uredništva, kao ni korisnika portala. Stavovi objavljeni u tekstovima pojedinih autora takođe nisu nužno ni stavovi redakcije, tako da ne snosimo odgovornost za štetu nastalu drugom korisniku ili trećoj osobi zbog kršenja ovih Uslova i pravila komentarisanja.

Zabranjeni su: govor mržnje, uvrede na nacionalnoj, rasnoj ili polnoj osnovi i psovke, direktne prijetnje drugim korisnicima, autorima čanka i/ili članovima redakcije, postavljanje sadržaja i linkova pornografskog, uvredljivog sadržaja, oglašavanje i postavljanje linkova čija svrha nije davanje dodatanih informacija vezanih za članak.

Takvi komentari će biti izbrisani čim budu primijećeni.