Vujošević i dalje protiv vraćanja inspekcija ministarstvima

Vujošević i dalje protiv vraćanja inspekcija ministarstvima

Stav direktorice UIP-a o izmjenama Zakona o inspekcijskom nadzoru o kojima poslanici danas opet treba da se izjašnjavaju Direktorica Uprave za inspekcijske poslove Ana Vujošević navela je da su rezultati UIP-a premašili prošlogodišnje, te da su, iako od Vlade nijesu dobili dozvolu za nova zapošljavanja, sa 70 inspektora obavili ogroman posao

Iako bi poslanici danas ponovo trebalo da se izjasne o izmjenama Zakona o inspekcijskom nadzoru i više drugih koje tretiraju ovo pitanje, koje je predsjednik države Jakov Milatović odbio da potpiše nakon prvog izglasavanja, direktorica Uprave za inspekcijske poslove (UIP) Ana Vujošević vjeruje da Vlada još ima vremena da se predomisli oko ukidanja ovog organa i vraćanja inspekcija ministarstvima.

Vujošević je na jučerašnjem predstavljanju rezultata UIP-a ukazala da to što su zakoni vraćeni na ponovnu proceduru Skupštini znači da nijesu bili dobro koncipirani, da je javna rasprava neophodna kako bi sve zainteresovane strane dale stručno mišljenje, dodajući da ih je potrebno usaglasiti sa EU tekovinom i tražiti mišljenje Evropske komisije, imajući u vidu da je riječ o sistemskim zakonima.

-Ostaje na ličnoj savjesti poslanika kako će se odrediti prema tome. Radi se o velikoj odgovornosti koju će svako od njih snositi u situaciji kad je sve neizvjesno i kada Vlada nije izašla sa jasnim ciljevima, strategijom, jer dobro znamo gdje nedostaju činjenice - budi se sumnja. Jasno je da je ovo političko pitanje, a Vlada u svakom trenutku može da povuče zakon i da ga koriguje, pa su još na vrijeme da razmotre da li je u javnom interesu da se ovakvi zakoni donose na ovaj način – kazala je Vujošević dodajući da nijesu održali nijedan sastanak sa bilo kim iz Vlade niti znaju na koji način će se ova tranzicija desiti, a koja bi trebalo da startuje od 1. oktobra.

Nada se, kako je navela, da će svi zaposleni biti zbrinuti i raspoređeni na iste pozicije koje su pokrivali u UIP-u uz iste uslove, koje, kako je navela, u ministarstvima trenutno nema.

Rezultati

Vujošević je kazala da su rezultati UIP-a premašili prošlogodišnje, te da su, iako od Vlade nijesu dobili dozvolu za nova zapošljavanja, sa 70 inspektora obavili ogroman posao.

-Tokom dva mjeseca je obavljeno 8.128 nadzora, zabilježeno je 5.302 nepravilnosti, preventivno je djelovano u 1.110 slučajeva, a izrečen je 6.731 prekršajni nalog vrijednosti 3.167.624 eura – kazala je Vujošević.

U julu i avgustu su sprovodili pojačani nadzor u šest primorskih opština, kao i turističkim i rafting centrima na sjeveru, te na Skadarskom jezeru.

-Osim inspekcijskog nadzora u primorskim opštinama bavili smo se zaštitom životne sredine, ekologije, javnog zdravlja, kulturne baštine i kulturnih dobara, zaštitom državnih resursa, šuma, vode i svakodnevno proaktivno djelovali na bilo koju dojavu o nepravilnostima u koritima rijeka - kazala je Vujošević.

Istakla je da UIP postupa neselektivno bez obzira na kategoriju društva, opštinu ili bilo koje drugo svojstvo određenog subjekta nadzora.

-U prvih osam mjeseci ove godine sprovedeno je 36.016 nadzora. Bilo je 15.447 utvrđenih nepravilnosti, ukazali smo u 4.184 slučaja što znači da smo poštovali načelo preventivnosti, a iznos izrečenih kazni prekršajnim nalozima je skoro šest miliona, tako da je naše prisustvo itekako bilo vidljivo - poručila je Vujošević.

Krivične prijave 

Prema riječima pomoćnika direktorice Darka Rašovića u sektoru zaštite životne sredine, bezbjednosti zdravlja i državnih resursa sproveli su 9.481 nadzor, utvrdili 3.521 nepravilnost, a vrijednost izrečenih kazni je 912.220 eura

-Ono što je zabrinjavajuće je veliki broj krivičnih prijava kojih je bilo 45, što je 25 odsto više u odnosu na prošlu godinu i to najviše u šumarstvu, lovstvu i zaštiti bilja. Tu imamo 27 krivičnih prijava i kod Inspekcije za vode 17 krivičnih prijava, što pokazuje da je u tim oblastima stanje daleko od zadovoljavajućeg. Najveći broj nepravilnosti koje smo utvrdili kod Inspekcije šumarstva i lovstva jeste kod Uprave za gazdovanje šumama i lovištima koja gazduje šumama u državnom vlasništvu. To pokazuje da je u toj oblasti stanje zabrinjavajuće. Kod Inspekcije za vode najviše nepravilnosti uočeno je na eksploataciji šljunka, zagađenju voda, ispuštanju otpadnih voda u vodotoke - naveo je Rašović.

Glavni inspektor rada i koordinator za tržišnu inspekciju Srđan Simović je kazao da se inspekcija rada najviše bavila suzbijanjem rada na crno, a kontrolisala je i radno vrijeme i zakonitost angažovanja maloljetnika. Naveo je da to što su u 80 odsto nadzora utvrdili nepravilnosti, dovoljno govori o kvalitetu njihovog rada.

-Mi smo u tom pogledu dostigli visok nivo i smatram da je to glavni razlog zašto imamo dobre rezultate u ljetnjoj turističkoj sezoni. Stanje iz godine u godinu je sve bolje, ali nije još na zadovoljavajućem nivou i zbog toga je ovako visok iznos kazni - kazao je Simović.

Inspekcija rada, kako je dodao, ima veoma dobre rezultate kada je riječ o suzbijanju nezakonito uvedenog prekovremenog rada.

-Svjesni smo da su najveći trgovački lanci skratili radno vrijeme upravo pod pritiskom inspekcije i čestih inspekcijskih kontrola. Veliki broj kazni je izrečen zbog rada bez zaključenog ugovora o radu i prijave na obavezno socijalno osiguranje, a u Inspekciji rada je nulta tolerancija na ovaj prekršaj – naveo je Simović.

Izvor:Pobjeda

Komentari

Komentara: (0)

Novi komentar

Komentari objavljeni na portalu Kodex.me ne odražavaju stav uredništva, kao ni korisnika portala. Stavovi objavljeni u tekstovima pojedinih autora takođe nisu nužno ni stavovi redakcije, tako da ne snosimo odgovornost za štetu nastalu drugom korisniku ili trećoj osobi zbog kršenja ovih Uslova i pravila komentarisanja.

Zabranjeni su: govor mržnje, uvrede na nacionalnoj, rasnoj ili polnoj osnovi i psovke, direktne prijetnje drugim korisnicima, autorima čanka i/ili članovima redakcije, postavljanje sadržaja i linkova pornografskog, uvredljivog sadržaja, oglašavanje i postavljanje linkova čija svrha nije davanje dodatanih informacija vezanih za članak.

Takvi komentari će biti izbrisani čim budu primijećeni.