Begović: Donijeta prva odluka koja dovodi u pitanje kvalitet Skaj komunikacije kao dokaza u krivičnom postupku

Begović: Donijeta prva odluka koja dovodi u pitanje kvalitet Skaj komunikacije kao dokaza u krivičnom postupku

Apelacioni sud ukinuo osuđujuću presudu Višeg suda u Podgorici u predmetu protiv Darka Janjića koja se temeljila na materijalnim i personalnim dokazima koji su potvrdili komunikacije preko Skaj aplikacije

Apelacioni sud smatra da razlozi koje je naveo prvostepeni sud, a da bi se povjerovalo toj Skaj komunikaciji, nijesu na kvalitetan način obrazloženi, nemaju bilo kakvog uporišta i ne naslanjaju se na međunarodno i domaće zakonodavstvo – podvukao je Begović

Odluka Apelacionog suda o ukidanju prvostepene presude Nikšićaninu Darku Janjiću, optuženom za planiranje ubistva sugrađanina Željka Radulovića, prva je odluka koja dovodi u pitanje validnost Skaj komunikacije kao dokaza u krivičnom postupku, ocijenio je za Pobjedu advokat Zdravko Begović.

On je istakao da je ovo odluka koja će promijeniti odnos Višeg suda u Podgorici u odnosu na sve predmete u vezi sa Skaj komunikacijom kojima će se baviti u budućnosti.

Podsjećamo, Viši sud u Podgorici je Nikšićanina Darka Janjića u februaru osudio na tri godine i osam mjeseci zatvorske kazne zbog članstva u kriminalnoj organizaciji koja je planirala ubistvo Željka Radulovića i šverc droge. Kako su ranije kazali iz Višeg suda, osuđujuća presuda temelji se na materijalnim i personalnim dokazima koji su potvrdili komunikacije Janjića preko Skaj aplikacije.

Ipak, Apelacioni sud Crne Gore 9. jula donio je presudu kojom je uvažio žalbu branioca okrivljenog Janjića i povodom te žalbe po službenoj dužnosti ukinuo presudu Višeg suda u Podgorici, pa predmet vratio prvostepenom sudu na ponovno suđenje.

- Dugo vremena smo mi, koji branimo lica kojima su na teret stavljena krivična djela, a ta krivična djela potkrijepljena Skaj komunikacijom, smatrali da je to jedan nezakonit dokaz, čak dvije godine i više smo smatrali da to nije dokaz na osnovu kojeg se mogu zasnivati sudske odluke, tj. da se radi samo o jednoj operativnoj informaciji i jednom putokazu ka dokazu – istakao je Begović.

Ipak napominje da je tužilaštvo predložilo optužnice u velikom broju ovakvih slučajeva te da je sud potvrđivao takve optužnice.

- I u ovom slučaju sud je donio odluku da je proglašeno krivim jedno lice i, između ostalog, na osnovu tih Skaj komunikacija koje je Viši sud u Podgorici tretirao kao dokaz – podsjeća on.

Apelacioni sud je na osnovu, kako naglašava Begović, vrlo kvalitetne žalbe advokata Branka Anđelića ukinuo tu odluku i u tom istom rješenju naveo sve razloge koji upućuju da Skaj komunikacija ne može biti dokaz.

- Prvostepeni sud je na glavnom pretresu donio odluku da prihvati Skaj komunikaciju isključivo na osnovu odluke Ustavnog savjeta Francuske, ali je prvostepeni sud (Viši sud u Podgorici) samo konstatovao da je prihvatio jednu takvu odluku Ustavnog suda Francuske, a tu odluku nije sproveo kao dokaz na glavnom pretresu, odnosno nije dao odbrani šansu da u tom dokazu da svoje obrazloženje, nego je samo formalno-pravno prihvatio, tj. na osnovu odluke Ustavnog savjeta Francuske – objašnjava Begović.

Sa druge strane, Apelacioni sud je smatrao da prvostepeni sud mora tu odluku da ima na glavnom pretresu, da je dostavi strankama, da odbrana stavi primjedbe i da se sprovede kao dokaz, a ne samo formalno da se konstatuje.

- To je bio jedan od razloga zbog čega je ta odluka ukinuta. Osim toga, odluka je ukinuta i zbog toga što ta Skaj komunikacija nije obrazložena na kvalitetan način i nijesu dati argumentovani i valjani razlozi prilikom prihvatanje te komunikacije, odnosno nije na dovoljno kvalitetan način objašnjeno kako je ta dokumentacija dobavljena, kakva je pravna priroda te komunikacije, kako je usaglašena sa načelima domaćeg pravnog sistema i međunarodnog prava – pojašnjava advokat.

Kako je istakao, Apelacioni sud je smatrao da prvostepeni sud nije dao pravno prihvatljiva obrazloženja svojih činjeničnih i pravnih zaključaka.

- Drugim riječima, Apelacioni sud smatra da razlozi koje je naveo prvostepeni sud, a da bi se povjerovalo toj Skaj komunikaciji, nijesu na kvalitetan način obrazloženi, nemaju bilo kakvog uporišta i ne naslanjaju se na međunarodno i domaće zakonodavstvo – podvukao je Begović.

Smatra da će ova odluka imati vrlo veliki značaj u daljem rješavanju sudskih predmeta po optužnicama Specijalnog državnog tužilaštva (SDT), naročito kada su u pitanju predmeti vezani za Skaj komunikaciju.

- Jer Apelacioni sud je sud koji odlučuje po žalbama na odluke Višeg suda. Još uvijek nije jasan način na koji su Skaj materijali dostavljeni SDT-u, a kasnije korišćeni kao dokazi u optužnicama, jer Apelacioni sud smatra da nema objašnjenja kako su pribavljeni ti podaci, na koji način i od koga, kakva je sadržina i suština njihova. Nigdje nema objašnjenja u tim presudama i Apelacioni sud smatra da takva presuda ne može da funkcioniše i postoji - zaključio je Begović.

Izvor:Pobjeda

Komentari

Komentara: (0)

Novi komentar

Komentari objavljeni na portalu Kodex.me ne odražavaju stav uredništva, kao ni korisnika portala. Stavovi objavljeni u tekstovima pojedinih autora takođe nisu nužno ni stavovi redakcije, tako da ne snosimo odgovornost za štetu nastalu drugom korisniku ili trećoj osobi zbog kršenja ovih Uslova i pravila komentarisanja.

Zabranjeni su: govor mržnje, uvrede na nacionalnoj, rasnoj ili polnoj osnovi i psovke, direktne prijetnje drugim korisnicima, autorima čanka i/ili članovima redakcije, postavljanje sadržaja i linkova pornografskog, uvredljivog sadržaja, oglašavanje i postavljanje linkova čija svrha nije davanje dodatanih informacija vezanih za članak.

Takvi komentari će biti izbrisani čim budu primijećeni.