Si Điping se sastao sa savjetnikom za nacionalnu bezbjednost SAD Džejkom Salivanom

Si Điping se sastao sa savjetnikom za nacionalnu bezbjednost SAD Džejkom Salivanom

Kineski predsjednik Si Đinping sastao se u četvrtak popodne u Velikoj sali naroda u Pekingu sa gostujućim savjetnikom za nacionalnu bezbjednost SAD Džejkom Salivanom.

Si Đinping je istakao da suočene sa isprepletenom međunarodnom situacijom, sve zemlje treba da se ujedine i sarađuju, a ne da se dijele i sukobljavaju. Narod želi da se otvori i napreduje, a ne da se zatvori i nazaduje.

Kao dvije velike sile, naglasio je Si, Kina i Sjedinjene Države treba da budu odgovorne prema istoriji, narodu i svijetu i da postanu izvor stabilnosti svjetskog mira i pokretačka snaga zajedničkog razvoja.

I pored toga što su okolnosti Kine i Sjedinjenih Država i kinesko-američkih odnosa pretrpjele velike promjene, posvećenost Kine stabilnom, zdravom i održivom razvoju kinesko-američkih odnosa se nije promijenila, a principi rukovođenja kinesko-američkim odnosima u skladu sa uzajamnim poštovanjem, mirnim suživotom i saradnjom u kojoj svi dobijaju nisu se promijenili.

“Nije se promijenila pozicija čvrstog čuvanja sopstvenog suvereniteta, bezbjednosti i razvojnih interesa, a nisu se promijenila ni nastojanja da se nastavi tradicionalno prijateljstvo između kineskog i američkog naroda”, naglasio je Si.

“Nadam se da će se Sjedinjene Države i Kina suočiti jedna s drugom, gledati na Kinu i razvoj Kine sa pozitivnim i racionalnim stavom, smatrati razvoj jedne druge kao priliku, a ne kao izazov i raditi sa Kinom na pronalaženju ispravnog puta da se dvije zemlje kao velike sile saglašavaju”, rekao je Si.

Izvor:Standard

Komentari

Komentara: (0)

Novi komentar

Komentari objavljeni na portalu Kodex.me ne odražavaju stav uredništva, kao ni korisnika portala. Stavovi objavljeni u tekstovima pojedinih autora takođe nisu nužno ni stavovi redakcije, tako da ne snosimo odgovornost za štetu nastalu drugom korisniku ili trećoj osobi zbog kršenja ovih Uslova i pravila komentarisanja.

Zabranjeni su: govor mržnje, uvrede na nacionalnoj, rasnoj ili polnoj osnovi i psovke, direktne prijetnje drugim korisnicima, autorima čanka i/ili članovima redakcije, postavljanje sadržaja i linkova pornografskog, uvredljivog sadržaja, oglašavanje i postavljanje linkova čija svrha nije davanje dodatanih informacija vezanih za članak.

Takvi komentari će biti izbrisani čim budu primijećeni.