Vučinić: Na red došla smjena generala Lazarevića, jednog od najškolovanijih oficira koje Crna Gora ima

Vučinić: Na red došla smjena generala Lazarevića, jednog od najškolovanijih oficira koje Crna Gora ima

Komentarišući sjednicu Savjeta za odbranu i bezbjednost nekadašnji ministar odbrane Boro Vučinić u izjavi za Antenu M kaže da se bezbjednosni sistem svakodnevno urušava, ističući da se smjenjuje trenutno najškolovaniji i najsposobniji general kog Crna Gora ima, Zoran Lazarević.

“Nažalost, dnevno svjedočijemo sistemskoj devastaciji raznih oblasti od vitalnog državnog značaja. U tome se posebno ističe sektor odbrane i bezbjednosti gdje se sistem, kao što vidimo, svakodnevno urušava”, kazao je Vučinić.

Vučinić navodi da argumentaciji admirala Dragana Samardžića treba dodati i još nekoliko pitanja:

“Nakon nepotrebnog izraživanja reakcije susjeda oko školskog broda Jadran, zatim nedavne javne polemike koju smo svakodnevno mogli da pratimo u vezi problematične nabavke patrolnih brodova za potrebe Mornarice Vojske Crne Gore, koju je raniji načelnik Generalštaba, admiral Dragan Samadžić kompetentno i do kraja argumentovano sa pravom osporio.

Toj argumentaciji treba dodati pitanje da li je problematična nabavka najvećih i ujedno najskupljih brodova kompatibilna sa strateškim pristupom NATO partnera, prije svih susjeda, zaštiti istočne obale Jadrana i svakako dilemu ako to nije NATO koncept, u koje svrhe i za čije potrebe bi u perspektivi tako veliki brodovi u najmanjoj zemlji na Jadranu mogli biti u funkciji”, navodi Vučinić.

Ističe da je sada na red došla smjena generala Zorana Lazarevića.

“Evo vidimo da je na red došla i smjena aktualnog načinika generalštaba generala Zorana Lazarevića, jednog od nekolicine najsposobnijih i najškolovanijih oficira koje je danas Crna Gora ima, koji je uz to opravdano dobio sve pohvale članova Savjeta za odbranu i bezbjednost”.

Sagovornik Antene M navodi da nije dobro po Crnu Goru da se ove teme svode na dnevnopolitička prepucavanja.

“Isto tako treba naglasiti da su svi vojni izvještaji jednoglasno usvojeni i da su sve ocjene dobijene od nacionalne i NATO inspekcije bile odlične. Nimalo uvjerljivo ne djeluje s toga priča ministra o reformama i podmlađivanju u vojsci Crne Gore. Posebno je loše kada se u kontekstu dnevne politike nađu ovakve bezrazložne smjene na najodgovornim pozicijama u oblasti odbrane i bezbjednosti, a naročito ako su to predizborni obračuni i izborna poruka zaposlenima u tom sistemu. To stvara osjećaj nelagode, nesigurnosti i nepovjerenja građana tog sistema koji treba da ih štiti”, rekao je Vučinić.

On je pozdravio postupak predsjednika države Jakova Milatovića.

“Stoga je postupak predsjednika Crne Gore koji im je zaustavio tu lošu namjeru sasvim odgovoran i na mjestu. Možemo reći da je, kao što i znamo i dugo smo svjedočili tome, da je sistem odbrane mukotrpno građen i stvaran u Crnoj Gori i svakako teško da se smije i može dozvoliti ovakva njegova devastacija. A jedan od onih iz najužeg kruga koji je u tome učestvovao i tome dao ogroman doprinos je bio upravo i general Zoran Lazarević”, kazao je Vučinić.

Komentari

Komentara: (0)

Novi komentar

Komentari objavljeni na portalu Kodex.me ne odražavaju stav uredništva, kao ni korisnika portala. Stavovi objavljeni u tekstovima pojedinih autora takođe nisu nužno ni stavovi redakcije, tako da ne snosimo odgovornost za štetu nastalu drugom korisniku ili trećoj osobi zbog kršenja ovih Uslova i pravila komentarisanja.

Zabranjeni su: govor mržnje, uvrede na nacionalnoj, rasnoj ili polnoj osnovi i psovke, direktne prijetnje drugim korisnicima, autorima čanka i/ili članovima redakcije, postavljanje sadržaja i linkova pornografskog, uvredljivog sadržaja, oglašavanje i postavljanje linkova čija svrha nije davanje dodatanih informacija vezanih za članak.

Takvi komentari će biti izbrisani čim budu primijećeni.