Fon der Lajen nakon sastanka sa Milatovićem: Crna Gora je postigla napredak na svom pristupnom putu

Fon der Lajen nakon sastanka sa Milatovićem: Crna Gora je postigla napredak na svom pristupnom putu

Sastanak predsjednika Crne Gore i predsjednice Evropske komisije Crna Gora je postigla napredak na svom pristupnom putu. Cilj iza kojeg se moraju okupiti sve političke snage u zemlji, napisala je predsjednica Evropske komisije Ursula Fon Der Lajen na platformi X.

Ona je to kazala nakon sastanka sa predsjednikom Crne Gore Jakovom Milatovićem, i dodala da je sastanak protekao "sa zadovoljstvom".

- Paralelno, približavamo Crnu Goru EU reformama i investicijama. Tome služi naš plan rasta - kazala je Fon der Lajen.

Milatović je ranije saopštio da je sastanak bio sadržajan, vrlo otvoren, i da je to već deseti put da se Fon der Lajen i on sastaju.

- Razgovarali smo o trenutku u kome se Crna Gora sada nalazi, o momentu koji postoji u Briselu u smislu našeg ubrzanog evropskog puta, i složili smo se da zaista ovaj trenutak ne smijemo propustiti. Mislim da je to vrlo važno i da to naša javnost dodatno treba da razumije - naveo je Milatović.

Takođe, razgovarali su, kaže, i o brojnim izazovima koji postoje na tom putu, o urušenim odnosima sa Republikom Hrvatskom.

- Nažalost, moram da kažem da to nije dobro, da određeni postupci čiji smo bili svjedoci u proteklih par mjeseci su narušili naše dobrosusjedske odnose s Hrvatskom i mislim da to nije dobar put naprijed - naveo je Milatović.

On je takođe ukazao i na neke odluke aktuelne izvršne vlasti.

- Ovdje prije svega mislim na Zakon o obrazovanju kojim se izbor direktora u školama opet stavlja u ruke ministra, Zakon o unutrašnjim poslovima gdje se dodatno zapošljavanje u Ministarstvu unutrašnjih poslova i policiji diskreciono daje na odlučivanje ministru. Takođe, o stanju u javnom servisu, o Zakonu o RTCG-u, o Zakonu o inspekcijskim poslovima, zaista o jednoj lošoj praksi antievropskog donošenja zakona bez javnih konsultacija, koji je trenutno na sceni u Crnoj Gori. Takvo ponašanje nije dobro, ono je antidržavno i antievropsko. I što prije takvo ponašanje prestane, to ćemo brže napredovati ka Evropskoj uniji - poručio je Milatović nakon sastanka.

On je kazao da je najveća bojazan da se država, zbog pomenutih izazova udaljila ili makar usporila na evropskom putu.

Izvor:Pobjeda

Komentari

Komentara: (0)

Novi komentar

Komentari objavljeni na portalu Kodex.me ne odražavaju stav uredništva, kao ni korisnika portala. Stavovi objavljeni u tekstovima pojedinih autora takođe nisu nužno ni stavovi redakcije, tako da ne snosimo odgovornost za štetu nastalu drugom korisniku ili trećoj osobi zbog kršenja ovih Uslova i pravila komentarisanja.

Zabranjeni su: govor mržnje, uvrede na nacionalnoj, rasnoj ili polnoj osnovi i psovke, direktne prijetnje drugim korisnicima, autorima čanka i/ili članovima redakcije, postavljanje sadržaja i linkova pornografskog, uvredljivog sadržaja, oglašavanje i postavljanje linkova čija svrha nije davanje dodatanih informacija vezanih za članak.

Takvi komentari će biti izbrisani čim budu primijećeni.