Popović i Božović povukli kandidature u korist Pejović

Popović i Božović povukli kandidature u korist Pejović

Institucija ombudsmana RTCG-a je u v.d. stanju već oko tri mjeseca koliko, uz dva propala konkursa, traje izbor koji su, poput izbora generalnog direktora, od samog starta pratile kontroverze, a glavnu rolu i u tom slučaju igrao je predsjednik Savjeta Veselin Drljević.

Kandidati za ombudsmana Radio televzije Crne Gore Danijela Popović i Žarko Božović povukli su kandidature za ombudsmana Javnog servisa u korist koleginice Vesne Pejović o čemu su sinoć obavijestili Savjet te medijske kuće.

Oni su u obavještenju o povlačenju svojih kandidatura kazali da je dugogodišnja novinarka-urednica u TVCG Vesna Pejović autorka brojnih emisija i serijala, ali i jedna od autorki i potpisnica novinarskog Kodeksa. 

– Podsjećamo da je Vesna Pejović kao dugogodišnja predsjednica Nezavisnog sindikata novinara jedna od inicijatorki i osnivača Novinarskog samoregulatornog tijela, prvog u istoriji novinarstva u Crnoj Gori. Takođe je od 2006. u tom tijelu 4 godine bila zadužena za praćenje i analizu elektronskih medija i jednom mjesečno, na konferenciji za novinare javno su iznosila ključne probleme u kršenju novinarskog kodeksa, a na konkretnim primjerima ukazivala na medije koji krše Kodeks – navode oni u pismu Savjetu.

U prijavi za konkurs, kako kažu Popović i Božović, Pejović je, na osnovu velikog iskustva i znanja, objasnila članovima Savjeta kako i šta treba da radi ombudsman RTCG. 

– Smatramo da koleginica Pejović, sa kojom dijelimo iste svjetonazore, svojim intelektualnim i profesionalnim kapacitetima, kao i velikim iskustvom koje ima u novinarstvu, zaslužuje da obavlja posao zaštitnice prava slušalaca, gledalaca i čitalaca Radio Televizije Crne Gore – zaključuju Popović i Božović u obraćanju Savjetu.

KONTROVERZE

Institucija ombudmsna RTCG-a je u v.d. stanju već oko tri mjeseca koliko, uz dva propala konkursa, traje izbor kojeg su, poput izbora generalnog direktora, od samog starta pratile kontroverze, a glavnu rolu i u tom slučaju igrao je predsjednik Savjeta Veselin Drljević.

Prvi konkurs propao je 13. juna kada nijedan od četvoro kandidata prijavljenih na tom javnom pozivu za izbor  ombudsmana nije na tajnom glasanju dobio glasove većine prisutnih članova. I na tom konkursu su učestvovali dosadašanj ombudsmanka Popović i novinar RTCG-a Žarko Božović. Osim njih dvoje na javni poziv javila se tada i dugogodišnja novinarka Javnog servisa i predsjednica Reprezentativne organizacije sindikata RTCG Slavica Kruščić-Vasović, ali i sportski novinar dnevne novine „Dan“ Todor Brajković.

Upravo je učešće Brajkovića stvorilo još jednu izbornu kontroverzu u Javnom servisu jer je pravna služba njegovu kandidaturu ocijenila kao ispravnu, iako je upitno da li je ispunjava propozicije konkursa, s obzirom da se od kandidata za ombudsmana zahtijeva najmanje deset godina radnog iskustva u audio-vizuelnim medijima.

Osim toga što je u pitanju novinar štampanog medija, potpredsjednica Savjeta Marijana Camović-Veličković problematizovala je tada i njegove lične veze sa predsjednikom Savjeta Veselinom Drljevićem, jer je riječ o generalnom sekretaru Udruženja sportskih novinara Crne Gore, čiji je predsjednik sam Drljević.

Drljević je u više navrata relativizovao činjenicu da je njegov kolega radio u štampanim medijima tvrdeći da on nema ugovor o radu sa dnevnim novinama „Dan“ već sa firmom „Jumedia mont“, koja u svom vlasništvu osim dnevnih novina ima i dvije radio stanice i portal, te da su svi koji su sa tom firmom imali ugovore bili u obavezi da rade za svaki od tih medija, te da iz toga proizilazi da Brajković ima potrebno iskustvo iz audio-vizuelnih medija.

I pored činjenice da portal „Dan“ najduže tri godine postoji u formi koja ima audio-vizuelne sadržaje, te da ne postoji traga da je Brajković nešto radio u tom smislu, osim njegovih tekstova prenešenih iz dnevne novine, kao i da su dva radijska kanala u posjedu „Jumedia monta“ muzičke stanice, pravna služba RTCG -a, ali i ostali članova Savjeta, prihvatili su ovakvu argumentaciju i ocijenili kandidaturu Brajkovića kao validnu, a Drljević je odbio da se izuzme iz glasanja tvrdeći da tu nema nikakvog konflikta interesa, iako je potvrdio da je prijatelj sa njim i da je ponosan na to prijateljstvo.

Nakon tog propalog konkursa, na ponovljeni se opet prijavio Todor Brajković, koji je tom prilikom i izabran, nakon čega su ostali kandidati pisali svim relevantnim medijskim tijelima, stranim diplomatskim predstavništvima, nakon čega je on podnio ostavku u kojoj je napisao da ne želi da  iko ubog njega i njegovog izbora „osjeća bilo koju vrstu neprijatnosti“.

No, to Brajkovića nije ipak spriječilo da se prijavi i na treći javni poziv, o čemu Savjet danas treba da se izjasni nakon izbora genralnog direktora. Osim Brajkovića, Popović i Božovića na konkurs se za ombudsmana prijavio se i urednik TV 777 Milutin Stijepović. 

Izvor:Standard

Komentari

Komentara: (0)

Novi komentar

Komentari objavljeni na portalu Kodex.me ne odražavaju stav uredništva, kao ni korisnika portala. Stavovi objavljeni u tekstovima pojedinih autora takođe nisu nužno ni stavovi redakcije, tako da ne snosimo odgovornost za štetu nastalu drugom korisniku ili trećoj osobi zbog kršenja ovih Uslova i pravila komentarisanja.

Zabranjeni su: govor mržnje, uvrede na nacionalnoj, rasnoj ili polnoj osnovi i psovke, direktne prijetnje drugim korisnicima, autorima čanka i/ili članovima redakcije, postavljanje sadržaja i linkova pornografskog, uvredljivog sadržaja, oglašavanje i postavljanje linkova čija svrha nije davanje dodatanih informacija vezanih za članak.

Takvi komentari će biti izbrisani čim budu primijećeni.