Masovno partijsko zapošljavanje u Glavnom gradu puni medije i društvene mreže – Agencija za sprječavanje korupcije i dalje ćuti

Masovno partijsko zapošljavanje u Glavnom gradu puni medije i društvene mreže – Agencija za sprječavanje korupcije i dalje ćuti

Gdje su vlasti u Budvi stale tu su kolege im iz Glavnog grada nastavile. Dobro oprobana praksa masovnog zapošljavanja pred izbore sprovodi se i u Podgorici. Nakon što je predsjednik Jakov MIlatović 27. jula raspisao izbore raspisani su konkursi za više radnih mjesta u lokalnoj upravi Glavnog grada čime Glavni grad direktno krši Zakon o finansiranju političkih subjekata i kampanja.

Tim zakonom je propisano (član 44) ograničenje zapošljavanja na određeno vrijeme u periodu od dana raspisivanja do dana održavanja izbora, sa izuzetkom da je to moguće isključivo radi obezbjeđivanja neometanog i redovnog odvijanja i funkcionisanja procesa rada tih organa, na osnovu odluke nadležnog tijela ovih subjekata i samo ukoliko je to predviđeno aktom o sistematizaciji radnih mjesta.

Glavni grad već drugi put krši Zakon nakon što se početkom avgusta oglasili 11 radnih mjesta, sada su ponovo oglasili radna mjesta i to 28 i 30. .avgusta, i to mjesec dana nakon što je predsjednik Jakov Milatović još 27.jula raspisao izbore za 29. septembar u Podgorici.

image11200x337

Da se u Glavnom gradu sprovodi masovno partijsko zapošljavanje pokazuje i mail iz gradske uprave koji je poslala Slađana Anđušić sekretarka, a koji je osvanuo na društvenim mrežama u kom se navodi da nakon 29. avgusta zbog velikog broja zahtjeva isti će biti vraćeni, jer fizikički ne mogu da postignu obradu tolikog broja zahtjeva.

asaaa33fasYW4AA9JYJ111200x1186

Moguće je da je ovdje riječ o partijskim sukobima ili podmetanjima, ali je bez obzira na to jasno da je u toko masovno zapošljavanje.

Povodom evidentnog kršenja Zakona od strane gradske uprave Glavnog grada portal Standard je poslao pitanja Agenciji za sprječavanje korupcije (ASK) koja nije odgovorila na naša konkretna pitanja Da li gradska vlast u Podgorici krši Zakon o finansiranju političkih subjekata i izbornih kampanja? i Ukoliko krši šta će ASK preduzeti po tom pitanju?

Umjesto odgovora iz Agencije su oglasili njihovim saopštenjem u kom su naveli da je oformljen tim za nadzor i kontrolu lokalnih izbora u Podgorici, Kotoru, Gusinju i Budvi, i praćenje izbornih kampanja odredila je kao prioritetnu aktivnost.

Iz ASK-a su rekli da su revidirani i unaprijeđeni planovi kontrole i nadzora koji su donešeni u prethodnom periodu, kao i metodologije po kojima se sprovodi kontrola.

“Poseban akcenat biće stavljen na kontrolu aktivnosti, prikupljenih i utrošenih sredstava političkih subjekata”, kaže se u saopštenju.

“Obveznici su dužni da se pridržavaju zabrana i ograničenja propisanih Zakonom, koje se, između ostalog, odnose na ograničenje zapošljavanja, ograničenja mjesečne potrošnje, zabranu korišćenja javnih prostorija pod uslovima koji nijesu jednaki za sve političke subjekte”, naveli su iz ASK-a.

Iako je Agencija u svom saopštenju konstatovala ograničenje zapošljavanja konkretni koraci u sankcionisanju su za sad izostali jer i nakon ovog saopštenja gradsko preduzeće Vodovod je objavio novi konkurs u kom traže arhivara.

Pojašnjenja radi ograničenja zapošljavanja se odnose kako na gradsku upravu tako i na sva preduzeća koja funksionišu u sistemu Glavnog grada, što Vodovod Podgorica svakako jeste.

Komentari

Komentara: (0)

Novi komentar

Komentari objavljeni na portalu Kodex.me ne odražavaju stav uredništva, kao ni korisnika portala. Stavovi objavljeni u tekstovima pojedinih autora takođe nisu nužno ni stavovi redakcije, tako da ne snosimo odgovornost za štetu nastalu drugom korisniku ili trećoj osobi zbog kršenja ovih Uslova i pravila komentarisanja.

Zabranjeni su: govor mržnje, uvrede na nacionalnoj, rasnoj ili polnoj osnovi i psovke, direktne prijetnje drugim korisnicima, autorima čanka i/ili članovima redakcije, postavljanje sadržaja i linkova pornografskog, uvredljivog sadržaja, oglašavanje i postavljanje linkova čija svrha nije davanje dodatanih informacija vezanih za članak.

Takvi komentari će biti izbrisani čim budu primijećeni.