Đukanović: Lončar jedan od posljednjih velikana jugoslovenske diplomatije
Milo Đukanović

Đukanović: Lončar jedan od posljednjih velikana jugoslovenske diplomatije

Budimir Leka Lončar bio je jedan od posljednjih velikana epohe jugoslovenske diplomatije i prijatelj Crne Gore koji je značajno doprinosio revitalizaciji odnosa sa Hrvatskom, rekao je bivši crnogorski predsjednik Milo Đukanović.

Đukanović je, u telegramu povodom smrti Lončara, naveo da je sa iskrenim žaljenjem primio vijest o njegovoj smrti.

- Otišao je jedan od posljednjih velikana epohe, partizan i antifašista do groba, pionir i demijurg jugoslovenske i hrvatske diplomatije, koji ostavlja upečatljiv trag i na svjetskoj diplomatskoj i političkoj sceni - kazao je Đukanović, prenosi MINA.

On je rekao da je Lončar neodvojivi dio istorije svih jugoslovenskih naroda i država nastalih na ex-yu prostoru, ikona pokreta nesvrstanih, koji se svojim znanjem i darom za analizu, lucidnošću, diplomatskim umijećem i čestitošću vinuo od svog Preka do vrha svijeta.

- Bio mi je prijatelj i prijatelj Crne Gore koji je značajno doprinosio revitalizaciji odnosa sa Hrvatskom nakon nesrećnih iskustava iz novije prošlosti devedestih -naveo je Đukanović.

On je rekao da su uz porodicu Lončar brojni prijatelji i poštovaoci u Crnoj Gori, generacije diplomata kojima je bio učitelj i uzor.

 

Izvor: DAN

 

Komentari

Komentara: (0)

Novi komentar

Komentari objavljeni na portalu Kodex.me ne odražavaju stav uredništva, kao ni korisnika portala. Stavovi objavljeni u tekstovima pojedinih autora takođe nisu nužno ni stavovi redakcije, tako da ne snosimo odgovornost za štetu nastalu drugom korisniku ili trećoj osobi zbog kršenja ovih Uslova i pravila komentarisanja.

Zabranjeni su: govor mržnje, uvrede na nacionalnoj, rasnoj ili polnoj osnovi i psovke, direktne prijetnje drugim korisnicima, autorima čanka i/ili članovima redakcije, postavljanje sadržaja i linkova pornografskog, uvredljivog sadržaja, oglašavanje i postavljanje linkova čija svrha nije davanje dodatanih informacija vezanih za članak.

Takvi komentari će biti izbrisani čim budu primijećeni.