Generalni štrajk širom Izraela: Građani bijesni zbog smrti šestoro talaca

Generalni štrajk širom Izraela: Građani bijesni zbog smrti šestoro talaca

U Izraelu je u toku štrajk širom zemlje nakon što je najveći sindikat pozvao na akciju ne bi li natjerao vladu da postigne sporazum o taocima, rekavši da će se „cijela izraelska ekonomija ugasiti“. Očekuje se da će neka vladina ministarstva, opštine, univerziteti, bolnice i škole biti u prekidu. Letovi su obustavljeni na međunarodnom aerodromu u Tel Avivu.

Protesti su izbili nakon što je izraelska vojska pronašla tijela šest talaca ubijenih u Gazi ovog vikenda. Demonstranti kažu da izraelski premijer Benjamin Netanjahu nije učinio dovoljno da zaštiti taoce, vršeći sve veći pritisak na lidera da obezbijedi sporazum o prekidu vatre sa Hamasom, piše CNN.

Prema američkim i izraelskim zvaničnicima, očekivalo se da će tri taoca ubijena u Gazi — uključujući Amerikanca izraelskog porekla Herša Goldberga-Polina — biti puštena u sporazumu o prekidu vatre.

Taj dogovor je doveden u ćorsokak, a američki savjetnik za nacionalnu bezbjednost je rekao da će „narednih nekoliko dana biti kritično” u nastojanju da se oslobode oni koje još uvijek drži Hamas. Američki predsjednik Džo Bajden sastaće se danas sa američkim timom koji pregovara o sporazumu.

Policija uhapsila sedmoro ljudi

Sedmoro koji su učestvovali u protestima širom Izraela uhapšeno je u ponedjeljak u Tel Avivu zbog „kršenja javnog reda i saobraćaja“, saopštila je policija.

Prema navodima policije, desetine demonstranata su „nedavno“ blokirali saobraćaj pomoću dimnih bombi.

„Policijske snage koje su brzo stigle na lice mjesta operisale su kako bi sklonile izgrednike i uspostavile uredan saobraćaj“, navodi se u saopštenju.

Sud u Tel Avivu naložio prekid štrajka

Sud u Tel Avivu naložio je prevremeni prekid masovnog generalnog štrajka.

Radni sud u Bat Jamu saopštio je da štrajk mora da se završi u 14:30. po lokalnom vremenu, tri i po sata ranije nego što je sindikat Histadrut namjeravao da ga zaustavi.

Histadrut je rekao da će se pridržavati presude, iako su prvenstveno planirali da završe štrajk u 18 časova.

Nir Stajnberg, portparol Histadruta – grupe koja je pozvala na štrajk – rekao je da je predstavnik na saslušanju u Izraelskom radnom sudu obavijestio sud u koje vrijeme će prekinuti štrajk.

Komentari

Komentara: (0)

Novi komentar

Komentari objavljeni na portalu Kodex.me ne odražavaju stav uredništva, kao ni korisnika portala. Stavovi objavljeni u tekstovima pojedinih autora takođe nisu nužno ni stavovi redakcije, tako da ne snosimo odgovornost za štetu nastalu drugom korisniku ili trećoj osobi zbog kršenja ovih Uslova i pravila komentarisanja.

Zabranjeni su: govor mržnje, uvrede na nacionalnoj, rasnoj ili polnoj osnovi i psovke, direktne prijetnje drugim korisnicima, autorima čanka i/ili članovima redakcije, postavljanje sadržaja i linkova pornografskog, uvredljivog sadržaja, oglašavanje i postavljanje linkova čija svrha nije davanje dodatanih informacija vezanih za članak.

Takvi komentari će biti izbrisani čim budu primijećeni.