Zogović i Vukićević u Beogradu: Odnosi bratskih država se vraćaju u prirodne okvire

Zogović i Vukićević u Beogradu: Odnosi bratskih država se vraćaju u prirodne okvire

Potpredsjednik Vlade Crne Gore, Milun Zogović i ministarska soabraćaja, Maja Vukićević, sa saradnicima, borave u prvoj zvaničnoj posjeti Republici Srbiji, na poziv ministra građevinarstva, saobraćaja i infrastrukture, Vlade Republike Srbije, Gorana Vesića.

Prvog dana službene posjete, Zogović, Vukićević i Vesić, položili su vijence na spomenik čuvenog crnogorskog junaka, serdara Janka Vukotića. Ovo je prvi put da je neka delegacija Crne Gore zvanično posjetila spomenik serdara Vukotića.

Nakon polaganja vijenaca, predstavnici dvije delegacije, upriličili su bilateralni sastanak u Palati Srbija.

- Raduje me što je prva zvanična posjeta, od momenta mog i imenovanja ministarke Vukićević, upravo posjeta Beogradu. Dobrosusjedske veze bliskog naroda, te zajednički rad na mnogim otvorenim pitanjima, samo će dodatno učvrstiti ekonomske i prijateljske veze. Nadam se da nakon tenzičnih momenata u međusobnim odnosima država Crne Gore i Srbije, sada dolazimo do jednog ambijenta gdje će se odnosi između naše dvije bratske države vratiti u svoje prirodne okvire, u skladu sa onim što je naše istorijsko, duhovno i kulturno nasleđe, riječi su potpredsjednika Vlade, Miluna Zogovića, uoči otvaranja bilateralnog sastanka.

- Prije svega da uputim riječi zahvalnosti na ovakvoj organizaciji i brzoj reakciji da, nakon nedavne posjete ministra Vesića, Bijelom Polju, upriličite doček crnogorske delegacije, Beogradu. Svakako da nas teritorijalna bliskost, ali i odavno dobra saradnja konektivnih tržišta, upućuju na dalje modalitete zajedničke saradnje, kroz zajedničke projekte, u prvom redu: projekat auto-puta, kao najvažniji projekat, u modernijoj istoriji obije države, projekat rekonstrukcije pruge Beograd-Bar, saradnje na projektima iz oblasti avio saobraćaja, te mehanizama za prevazilaženje trenutne problematike u SMATSA, uzrokovane činjenicom da se SMATSA, već osam mjeseci nalazi na rezimu privremenog finansiranja jer Vlada Srbije nije dala saglasnost na Finansijski plan, a ni na Poslovni plan SMATSA za period 2024-2028.godine, dugovanju bivšeg nacionalnog avio prevoznika, Montenegro Airlinesa, prema SMATSA, i mnoge druge. Takođe, inicijativa o osnivanju zajedničkih komisija i koordinacionih tijela, u svrhu lakšeg i efikasnijeg djelovanja u pravcu dobijanja finansijske podrše za realizaciju ključnih infrastrukturnih projekata, nailazi na punu saglasnost, sa naše strane. Takođe, kao što ste saopštili, raduje da postoji mogućnost otpisivanja kamate na dug Montecarga, kazala je Vukićević i dodala da će se iznaći rješenje za problematiku duga Montecarga prema Željeznici Republike Srbije.

Vesić je iskazao zadovoljstvo što su se Vukićević i Zogović brzo odazvali pozivu i posjetili Vladu Republike Srbije.

- Zajedničko djelovanje u pravcu svih otvorenih projekata koje ste naveli, u prvom redu projekata auto-puta, kao najvažnijeg projekta dvije države, projekta rekonstrukcije pruge Beograd-Bar, i svih ostalih razvojnh projekata, o kojima smo danas razgovarali, te najavljena saradnja naših administracija po pitanju privlačenja finansijske podrške Evropske komisije u pravcu uspješnije realizacije istih, uz razvijanje dobrosusjedskih odnosa sa prijateljskom Crnom Grorom, naš su najvisočiji prioritet, saopštio je Vesić.

Na kraju bilateralnog sastanka, ministarka saobraćaja, Vlade Crne Gore, Maja Vukićević i ministar građevinarstva, saobraćaja i infrastrukture, Vlade Republike Srbije, Goran Vesić, potpisali su Zajedničko pismo Evropskoj komisiji, o značaju pruge Beograd-Bar, te o važnosti nastavka i podrške investicionom ciklusu koji je usmjeren ka modernizaciji zeljezničke infastrukture, na teritoriji država potpisnica.

Sastancima je, ispred ambasade Crne Gore u Beogradu, prisustvovala otpravnica poslova, Stanica Popović.

Komentari

Komentara: (0)

Novi komentar

Komentari objavljeni na portalu Kodex.me ne odražavaju stav uredništva, kao ni korisnika portala. Stavovi objavljeni u tekstovima pojedinih autora takođe nisu nužno ni stavovi redakcije, tako da ne snosimo odgovornost za štetu nastalu drugom korisniku ili trećoj osobi zbog kršenja ovih Uslova i pravila komentarisanja.

Zabranjeni su: govor mržnje, uvrede na nacionalnoj, rasnoj ili polnoj osnovi i psovke, direktne prijetnje drugim korisnicima, autorima čanka i/ili članovima redakcije, postavljanje sadržaja i linkova pornografskog, uvredljivog sadržaja, oglašavanje i postavljanje linkova čija svrha nije davanje dodatanih informacija vezanih za članak.

Takvi komentari će biti izbrisani čim budu primijećeni.