Perović: Neviđen pritisak iz Beograda, ne vidim namjeru crnogorskih vlasti da otople odnose sa Hrvatskom

Perović: Neviđen pritisak iz Beograda, ne vidim namjeru crnogorskih vlasti da otople odnose sa Hrvatskom

Da su odnosi između Crne Gore i Hrvatske od usvajanja rezolucije o Jasenovcu u crnogorskom parlamentu značajno pogoršani saglasni su kako diplomate, tako i analitičari.

Bivši crnogorski diplomata Željko Perović za Antenu M podsjeća da je Crna Gora, iako pod hipotekom tokom rata devedesetih godina prošlog vijeka i agresije na Dubrovnik, do 2020. godine ipak gradila partnerske odnose sa Hrvatskom, koja je možda i najviše pomogla našoj zemlji u evroatlantskim integracijama.

„Za vrijeme sada već tri Vlade odnosi sa Hrvatskom su se naglo pogoršavali, naravno to je bio i cilj. Beogradski vlastodršci koji imaju otvorene, neskrivene pretenzije prema Crnoj Gori koristeći uslužnu vlast koju su sami doveli i instalirali u Podgorici, trudili su se da sprovedi takvu politiku da Crna Gora pokvari odnose sa svim svojim susjedima, prvenstveno sa onim najbližim - Hrvatskom i BiH. I u priličnoj mjeri u tome uspijevaju. Srećom, svi iz Sarajeva i Zagreba su prozreli taj zli naum, kako ga ja oslovljavam, i ponašaju se, i pored svega što se sa crnogorske strane dešava, da i dalje budu prema toj državi korektan i fer susjed“, rekao je Perović.

Perović ne vidi namjeru crnogorskih vlasti da urade nešto konkretno i učine prvi korak ka otopljavanju odnosa sa susjednom članicom Evropske unije.

„Nisam siguran da se to sada radi, zbog pritiska neviđenog koji se vrši iz Beograda. Na dnevnoj bazi možemo da vidimo šta rade crnogorski rukovodioci, na primjer ne samo zbog pritisaka iz Beograda nego i pritisaka i sa drugih centara. Novi ministar inostranih poslova je otišao u Ankaru, a najnormalnije bi bilo da po stupanju na dužnost prva posjeta bude Briselu. Nečuveno. Do sada se to još nije desilo. Svi dosadašnji ministri su odlazili prvo u Brisel. Ovo se prvi put dešava da se ide negdje drugo. Hrvatima bi trebalo na dnevnoj bazi pokazivati da Crna Gora želi da pegla te odnose, a ne ovo što se sad radi i zateže“, kazao je ambasador Željko Perović za Antenu M.

Izvor:AntenaM

Komentari

Komentara: (0)

Novi komentar

Komentari objavljeni na portalu Kodex.me ne odražavaju stav uredništva, kao ni korisnika portala. Stavovi objavljeni u tekstovima pojedinih autora takođe nisu nužno ni stavovi redakcije, tako da ne snosimo odgovornost za štetu nastalu drugom korisniku ili trećoj osobi zbog kršenja ovih Uslova i pravila komentarisanja.

Zabranjeni su: govor mržnje, uvrede na nacionalnoj, rasnoj ili polnoj osnovi i psovke, direktne prijetnje drugim korisnicima, autorima čanka i/ili članovima redakcije, postavljanje sadržaja i linkova pornografskog, uvredljivog sadržaja, oglašavanje i postavljanje linkova čija svrha nije davanje dodatanih informacija vezanih za članak.

Takvi komentari će biti izbrisani čim budu primijećeni.