Očekuju podršku za rekonstrukciju željezničke mreže

Očekuju podršku za rekonstrukciju željezničke mreže

Vlada usvojila prijedlog zajedničkog pisma ministarstava saobraćaja Crne Gore i Srbije Evropskoj komisiji Vlada je u nedjelju na telefonskoj sjednici, na osnovu pribavljenih saglasnosti većine članova, usvojila prijedlog zajedničkog pisma Evropskoj komisiji, o značaju pruge Beograd - Bar, Ministarstva saobraćaja Vlade Crne Gore i Ministarstva građevinarstva, saobraćaja i infrastrukture Vlade Srbije.

U pismu se navodi da se očekuje podrška Evropske komisije za rekonstrukciju preostalog dijela željezničke rute 4 u Crnoj Gori.

U pismu se podsjeća da je u posljednjih nekoliko godina započet značajan investicioni ciklus usmjeren na rekonstrukciju i modernizaciju željezničke mreže, koji bi bez podrške Evropske unije bio teško ostvariv.

- U tom smislu, želimo da Vas obavijestimo da je projekat željezničke pruge Beograd - Bar, konkretno dionice Valjevo - Vrbnica (Republika Srbija) od nacionalnog i ekonomskog značaja za Srbiju i Crnu Goru. Ovaj projekat je od strateške važnosti za obje države, jer čini dio rute 4 kojom se jugozapadni dio Srbije povezuje sa koridorom X sa jedne strane i sa Lukom Bar u Crnoj Gori, sa druge strane, a ruta 4 je odnedavno i dio koridora Zapadni Balkan - lstočni Mediteran, što dodatno ističe njen značaj – konstatuje se u zajedničkom saopštenju ministarstava.

Dodaje se da se na teritoriji Crne Gore intenzivno ulažu napori za rekonstrukciju čitave željezničke rute 4. - Do sada je veći dio i rekonstruisan, u želji da se omogući revitalizacija nekada ključnog ekonomskog koridora za ovaj region. Nedavno odobrena bespovratna sredstva za rekonstrukciju dionice Golubovci - Bar i stvaranje preduslova za početak rekonstrukcije ove dionice govore o jasnom opredjeljenju da se poveća

stepen iskorišćenosti Luke Bar i da se podstakne razvoj intermodalnosti u skladu sa EU politikama i preporukama – navodi se u pismu.

Crnogorska ministarska saobraćaja Maja Vukićević je od juče u prvoj zvaničnoj posjeti Srbiji. Vukićević i potpredsjednik Vlade Milun Zogović sa saradnicima borave u prvoj zvaničnoj posjeti Srbiji, na poziv ministra građevinarstva, saobraćaja i infrastrukture Vlade Srbije Gorana Vesića.

Vukićević i Vesić potpisali su juče zajedničko pismo Evropskoj komisiji o značaju pruge Beograd - Bar, te o važnosti nastavka i podrške investicionom ciklusu koji je usmjeren ka modernizaciji željezničke infastrukture, na teritoriji država potpisnica.

Izvor:Pobjeda

Komentari

Komentara: (0)

Novi komentar

Komentari objavljeni na portalu Kodex.me ne odražavaju stav uredništva, kao ni korisnika portala. Stavovi objavljeni u tekstovima pojedinih autora takođe nisu nužno ni stavovi redakcije, tako da ne snosimo odgovornost za štetu nastalu drugom korisniku ili trećoj osobi zbog kršenja ovih Uslova i pravila komentarisanja.

Zabranjeni su: govor mržnje, uvrede na nacionalnoj, rasnoj ili polnoj osnovi i psovke, direktne prijetnje drugim korisnicima, autorima čanka i/ili članovima redakcije, postavljanje sadržaja i linkova pornografskog, uvredljivog sadržaja, oglašavanje i postavljanje linkova čija svrha nije davanje dodatanih informacija vezanih za članak.

Takvi komentari će biti izbrisani čim budu primijećeni.