Galenikin Diklofen povlači se iz crnogorskih apoteka

Galenikin Diklofen povlači se iz crnogorskih apoteka

Tablete Diklofen, proizvođača Galenika, povlače se preventivno iz veledrogerija i apoteka u Crnoj Gori zbog sumnje u neispravnost u kvalitetu lijeka, iako za pacijente koji ga uzimaju trenutno ne postoji bezbjednosni rizik, navodi Institut za ljekove i medicinska sredstva Crne Gore.

“GLK Pharma Podgorica, kao nosilac dozvole za stavljanje u promet lijeka Diklofen, gastrorezistentna tableta, 20x50mg, proizvođača Galenika Beograd, Srbija, u saradnji sa Institutom za ljekove i medicinska sredstva, sprovodi povlačenje iz prometa predmetnog lijeka. Povlačenje lijeka iz prometa se sprovodi iz preventivnih razloga, do nivoa veledrogerija i apoteka”, ističe se na sajtu Instituta.

Dalje navode da se postupak povlačenja lijeka sprovodi na osnovu sumnje u neispravnost u kvalitetu lijeka, s obzirom na to da je tokom redovnih ispitivanja stabilnosti koje sprovodi proizvođač dobijen rezultat izvan specifikacije za parametar nečistoće.

“Na osnovu dostupnih podataka, trenutno ne postoji bezbjednosni rizik za pacijente koji uzimaju ovaj lijek”, ističu.

Od strane zdravstvenih radnika u Crnoj Gori, Institutu nije prijavljena sumnja na defekt kvaliteta lijeka Diklofen, gastrorezistentna tableta, 20x50mg.

“Pacijentima u Crnoj Gori su dostupni ljekovi drugih proizvođača, koji sadrže istu aktivnu supstancu diklofenak, te stoga povlačenje predmetnog lijeka iz prometa ne ugrožava redovnu snabdjevenost tržišta i dostupnost terapije. Korisnike predmetnog lijeka upućujemo da se obrate svom ljekaru u vezi nastavka terapije”, poručuju iz Instituta.

Izvor:CDM

Komentari

Komentara: (0)

Novi komentar

Komentari objavljeni na portalu Kodex.me ne odražavaju stav uredništva, kao ni korisnika portala. Stavovi objavljeni u tekstovima pojedinih autora takođe nisu nužno ni stavovi redakcije, tako da ne snosimo odgovornost za štetu nastalu drugom korisniku ili trećoj osobi zbog kršenja ovih Uslova i pravila komentarisanja.

Zabranjeni su: govor mržnje, uvrede na nacionalnoj, rasnoj ili polnoj osnovi i psovke, direktne prijetnje drugim korisnicima, autorima čanka i/ili članovima redakcije, postavljanje sadržaja i linkova pornografskog, uvredljivog sadržaja, oglašavanje i postavljanje linkova čija svrha nije davanje dodatanih informacija vezanih za članak.

Takvi komentari će biti izbrisani čim budu primijećeni.