Epidemija malih boginja u Podgorici, Budvi i Rožajama

Epidemija malih boginja u Podgorici, Budvi i Rožajama

Epidemija morbila proglašena je zasad u Podgorici, Budvi i Rožajama, saopšteno je juče iz Instituta za javno zdravlje, nakon što su otrkrivena dva nova slučaja obolijevanja od malih boginja.

Od dva novoregistrovana slučaja, jedan je u Rožajama, a drugi u Budvi. Slučaj obolijevanja u Rožajama je epidemiološki povezan sa prethodno registrovanim slučajem u toj opštini, čime se stekao uslov za prijavu epidemije i u Rožajama, pored već aktuelne epidemije u Budvi i Podgorici.

- Epidemiološko povezivanje slučajeva dokazuje da je uspostavljena lokalna transmisija virusa i da se epidemiološka situacija usložnjava, tj. raste rizik od naglog širenja morbila. Svi do sada registrovani slučajevi u Crnoj Gori su laboratorijski potvrđeni (na osnovu PCR testa i/ili serološkog testa - prisustva specifičnih antitijela na morbile) – saopšteno je iz IJZCG.

Iz te zdravstvene institucije upozoravaju da sa početkom nove školske godine rizik od daljeg širenja morbila dodatno raste. Apelovali su na roditelje da iskoriste redovne i dodatne termine za vakcinaciju (koje određeni domovi zdravlja organizuju vikendom), da vakcinišu djecu bez odlaganja, a da nevakcinisanu djecu ne šalju u kolektive (predškolske i školske ustanove, igraonice, rođendaonice, sportsko-rekreativne objekte, izlete, ekskurzije...).

IJZCG je Ministarstvu zdravlja, kojim rukovodi dr Vojislav Šimun, predložio da se izmijeni zakon kako bi se nevakcinisanoj djeci ograničio boravak u školama i vrtićima ili da uvede privremene mjere u opštinama gdje je prijavljena epidemija malih boginja.

O tome Ministarstvo još nije donijelo odluku, pa su zasad na snazi jedino novčane kazne za roditelje ili staratelje koji ne vakcinišu svoju djecu. Zakonskih prepreka da se dijete koje nije vakcinisano ne upiše u vrtić ili školu – nema.

Predsjednik Asocijacije za preventivnu pedijatriju dr Nebojša Kavarić Pobjedi je prije tri dana kazao da je neophodna izmjena zakonske i podzakonske regulative, te da se Asocijacija za preventivnu pedijatriju Crne Gore zalaže za suštinsku obaveznost imunizacije.

Prema podacima IJZCG, nije imunizovana ni trećina najmlađe djece. Djeca rođena 2018. godine imaju obuhvat 83 odsto, za generaciju 2019. on iznosi 76,7 odsto. Među djecom koja su 2020. godište obuhvat je 69,7 odsto.

- Što su godišta mlađa, a time i osjetljivija na male boginje, obuhvat MMR vakcinom je nepovoljniji tako da među djecom rođenom 2021. godine je 55,4 odsto, među onom rođenom 2022. obuhvat je 32,1 odsto, a među djecom rođenom u prvih sedam mjeseci prošle godine obuhvat iznosi 13,8 odsto – rekao je dr Kavarić.

Prema podacima IJZ, ukupni trenutni obuhvat imunizacijom jednom dozom MMR vakcine među predškolskom djecom je nešto manji od 60 odsto.

Nevakcinisani obolijevaju


U Budvi je u posljednjih pet mjeseci zabilježeno 10 slučajeva, u Podgorici pet, Baru i Pljevljima dva, Rožajama tri i u Tuzima jedan.

Od ukupnog broja zaraženih (23), 13 čine djeca mlađa od pet godina, i sva su nevakcinisana. Četvoro oboljelih između pet i devet godina je takođe nevakcinisano, kao i jedno oboljelo u uzrasnoj grupi od 10 do 14 godina. Jedan nevakcinisani je inficiran, a pripada starosnoj grupi od 20 do 29 godina, a oboljelih preko četrdeset je četvoro, od čega je troje nepotpuno vakcinisano, a jedan je nevakcinisan.

Potpuna vakcinacija podrazumijeva primanje dvije doze vakcine, pri čemu u redovnim okolnostima prvu dozu treba dati što prije nakon navršenih godinu dana života, a drugu prilikom sistematskih pregleda pred polazak u školu.

Iz IJZCG ponovo apeluju da je vakcinacija najbolja zaštita od morbila, da je bezbjedna i djelotvorna, a naročito je važno pravovremeno primanje vakcine.

Nove preporuke


Nadležne higijensko-epidemiološke službe (HES) u određenim opštinama mogu dati preporuku da djeca minimum mjesec dana nakon primanja prve doze prime i drugu dozu MMR vakcine (bez čekanja sistematskog pregleda pri polasku u školu). Takođe, ako dođe do pogoršanja epidemiološke situacije, može se preporučiti primanje prve doze vakcine već u uzrastu od šest do 12 mjeseci.

- Osobama koje nijesu potpuno vakcinisane ili nemaju dokaz da su preležale morbile ne preporučuje se putovanje u oblasti sa registrovanim slučajevima obolijevanja u zemlji i inostranstvu – preporuke su IJZCG.

Dr Kavarić je kazao da bi svima preporučio vakcinu, ali i da ne osuđuje one koji se boje da vakcinišu svoju djecu.

- Roditelji su roditelji. I jedni i drugi. Siguran sam da su uvjereni da rade najbolje za svoju djecu. Samo što je u slučaju roditelja koji nijesu vakcinisali djecu pogrešno postavljen pristup imunizaciji, zasnovan na pogrešnim osnovama daje porazan rezultat da su u jeku epidemije prinuđeni da strijepe za zdravlje i život svog djeteta. Samo budite roditelji i štitite i zaštitite svoju djecu. Od svih opasnosti. Pa i od zaraznih opasnih bolesti, kakvi su morbili. Sve drugo je jednostavno i sastoji se od nekoliko koraka do najbližeg doma zdravlja – njegova je poruka roditeljima.

Moguće zabrane


Institut za javno zdravlje je u Vodiču za istraživanje i postupanje u slučaju epidemijskog javljanja morbila, koji je objavljen u avgustu, naglasio da se u slučaju pogoršanja epidemiološke situacije predloži da se zabrana pohađanja predškolske nastave za nevakcinisanu djecu može donijeti nakon prijave epidemije na teritoriji određene opštine i važi za teritoriju te opštine.

U slučaju pojave oboljelih od morbila u predškolskim i školskim ustanovama, svoj djeci koja nijesu vakcinisana u skladu sa uzrastom i kalendarom vakcinacije, rješenjem nadležne inspekcije može se onemogućiti pohađanje predškolske ustanove i škole do isteka dva perioda maksimalne inkubacije od posljednjeg slučaja u toj predškolskoj/školskoj ustanovi. U ovom slučaju, navedena mjera važi za jedinicu (objekat) predškolske/školske ustanove u kojoj se obolijevanje desilo.

Za djecu u osnovnoj i srednjoj školi koja po ovom osnovu ne mogu fizički prisustvovati nastavi neophodno je organizovati onlajn nastavu. Djeci kojoj je po ovom osnovu onemogućena nastava (u predškolskim/školskim ustanovama), ukoliko se vakcinišu, omogućava se povratak redovnom pohađanju nastave. Ovo ne važi za djecu koja su kontakti oboljele osobe, koja bez obzira na to da li je sprovedena postekspoziciona vakcinacija ne mogu pohađati nastavu 21 dan od posljednjeg kontakta sa oboljelom osobom.

Boravak svakog nevakcinisanog djeteta u kolektivu (vrtić, sportsko-rekreativni objekti, kao i aktivnosti kao što su izleti, ekskurzije i slično) je rizičan, pa se ne savjetuje boravak u kolektivima bez obzira da li zakon u datom momentu to dozvoljava.

Komentari

Komentara: (0)

Novi komentar

Komentari objavljeni na portalu Kodex.me ne odražavaju stav uredništva, kao ni korisnika portala. Stavovi objavljeni u tekstovima pojedinih autora takođe nisu nužno ni stavovi redakcije, tako da ne snosimo odgovornost za štetu nastalu drugom korisniku ili trećoj osobi zbog kršenja ovih Uslova i pravila komentarisanja.

Zabranjeni su: govor mržnje, uvrede na nacionalnoj, rasnoj ili polnoj osnovi i psovke, direktne prijetnje drugim korisnicima, autorima čanka i/ili članovima redakcije, postavljanje sadržaja i linkova pornografskog, uvredljivog sadržaja, oglašavanje i postavljanje linkova čija svrha nije davanje dodatanih informacija vezanih za članak.

Takvi komentari će biti izbrisani čim budu primijećeni.