Pejaković: Bankari ne strahuju od osnivanja razvojne banke

Pejaković: Bankari ne strahuju od osnivanja razvojne banke

Kod bankara nema straha od osnivanja razvojne banke saopštio je generalni sekretar Udruženja banaka Crne Gore (UBCG) Bratislav Pejaković.

-Straha nema, naprotiv dobićemo jednu specijalizovanu instituciju kao što je banka za razvoj. Vlada je prepoznala da može kvalitetnije da artikuliše neke zahtjeve i usmjeri sredstva preko banke za razvoj nego preko postojećeg fonda. Zakonski očekujemo da se uobliči u skladu sa međunarodnim standardima, a poslovanje svakako mora pratiti dobre prakse – kazao je Pejaković u saopštenju dostavljenom medijima.

On je dodao da će razvojna banka imati i ulogu izvozno kreditne agencije, što, kao kaže, nedostaje našem privrednom sistemu.
-Svaka banka, tako i ova mora pratiti tržišno poslovanje, pa tako gdje budu plasirali ispod tržišnih cijena, Vlada će nadomjestiti subvencijom dio kamatne stope samoj banci, što se prenebregava u komentarima – rekao je Pejaković.

Pozitivni i negativni primjeri


Prema njegovim riječima u regionu imamo pozitivne primjere rada razvojnih banaka, ali i negativan epilog Banke za razvoj Vojvodine.

-Treba učiti iz pozitivnih, ali i negativnih iskustava da se greške ne bi ponavljale, a toga ne bi smjelo biti uz adekvatnu superviziju. Dobra saradnja sa međunarodnim finansijskim institucijama, Evropskom komisijom i Centralnom bankom siguran sam da će postaviti na kvalitetnim osnovama ovu banku. Udruženje banaka je po upoznavanju sa nacrtom preko Odbora za pravna pitanja ukazala na standarde poslovanja ove vrste banaka u EU sa primjerima Hrvatske i Slovenije što korenspodira sa stavovima CBCG i proslijedilo na sve poslaničke klubove parlamenta 12 avgusta, jer nije bilo javne rasprave da budu upoznati sa stavom struke pravovremeno – saopštio je Pejaković.

Predsjednik Crne Gore Jakov Milatović vratio je 23. avgusta parlamentu na ponovno odlučivanje zakon o razvojnoj banci Crne Gore, koji je Skupština usvojila 17. avgusta.

Predsjednik Skupštine Andrija Mandić zakazao je za 12. septembar vanrednu sjednicu parlamenta na kojoj će poslanici ponovo odlučivati o ovom zakonskom rješenju.

Zakon o potrošačkim kreditima


U ponedjeljak je saopšteno da je ministar ekonomskog razvoja Nik Đeljošaj proslijedio Vladi prijedlog zakona o potrošačkim kreditima, koji će, kako je najavio, biti usvojen ove sedmice i poslat u skupštinsku proceduru.

Đeljošaj je rekao da donošenje novog zakona o potrošačkim kreditima donosi značajne koristi za potrošače u kontekstu sve većeg razvoja finansijskog tržišta i ponude novih kreditnih instrumenata, u skladu sa pravnim standardima Evropske unije (EU).

Ključne prednosti za potrošače uključivaće, između ostalog, ukidanje naknada za obradu i prijevremenu otplatu stambenih kredita, ograničavanje kamatnih stopa, procjenu kreditne sposobnosti, zaštitu u slučaju poteškoća i bolju informisanost.
- Ukinute su naknade za obradu i prijevremenu otplatu stambenih kredita, što će direktno poboljšati finansijski položaj potrošača. Uklanjanje ovih troškova predstavlja važan korak ka unapređenju životnog standarda potrošača, jer smanjuje nepotrebne finansijske terete koji su do sada bili povezani sa zaduživanjem i koji su se pokazali nepoštenim prema potrošačima - naveo je Đeljošaj.
Navedeno je da jedna od najvažnijih koristi za potrošače proističe iz uvođenja maksimalne dozvoljene efektivne kamatne stope na potrošačke kredite, na inicijativu Centralne banke (CBCG).

Ovim zakonom se, kako je kazao Đeljošaj, prenosi Direktiva 2014/17 o stambenim kreditima, koja u mnogim segmentima pruža veći obim zaštite, pa je predlagač odlučio, u mjeri u kojoj je to bilo moguće, da primijeni rješenja predviđena ovom direktivom na sve ugovore o potrošačkim kreditima, a ne samo na ugovore o stambenim potrošačkim kreditima ,,čime će se potrošačima u Crnoj Gori pružiti osjetno veći stepen zaštite nego što je to bio slučaj do sada“.

Pejaković je saopštio da su bankari iz medija saznali za predloženo zakonsko rješenje.

-Nijesmo upoznati da li se ukida Zakon o zaštiti potrošača korisnika finansijskih usluga koji je bio u koliziji sa Zakonom o potrošačkim kreditima i bankarskim propisima. Država treba da pravi ambijent, a subjekti na tržištu se kroz konkurenciju postavljaju prema klijentima koji biraju od date ponude. Niko ne osporava primjene EU direktiva, međutim iste se preuzimaju iz značajno pravno i ekonomski uređenijih sistema, tako da trebaju prelazni period i pripremu adekvatnu na nivou sistema, uz uklanjanje, ili značajno smanjenje rizika poslovanja – kazao je Pejaković. 

Izvor: Pobjeda

Komentari

Komentara: (0)

Novi komentar

Komentari objavljeni na portalu Kodex.me ne odražavaju stav uredništva, kao ni korisnika portala. Stavovi objavljeni u tekstovima pojedinih autora takođe nisu nužno ni stavovi redakcije, tako da ne snosimo odgovornost za štetu nastalu drugom korisniku ili trećoj osobi zbog kršenja ovih Uslova i pravila komentarisanja.

Zabranjeni su: govor mržnje, uvrede na nacionalnoj, rasnoj ili polnoj osnovi i psovke, direktne prijetnje drugim korisnicima, autorima čanka i/ili članovima redakcije, postavljanje sadržaja i linkova pornografskog, uvredljivog sadržaja, oglašavanje i postavljanje linkova čija svrha nije davanje dodatanih informacija vezanih za članak.

Takvi komentari će biti izbrisani čim budu primijećeni.