Zeković: Reagovati na opasnosti supremacije

Zeković: Reagovati na opasnosti supremacije

Pozvao sam predsjednicu Skupštine Glavnog grada Jelenu Borovinić Bojović i sve odborničke klubove da zajednički reagujemo na islamofobiju ispoljenu prema aktuelnom odborniku dr Nerminu Abdiću koji je i kandidat partije građanske i evropske orjentacije na novog gradonačelnika Podgorice, navodi u saopštenju Aleksandar Saša Zeković, član Građanske inicijative ``21. maj`` i samostalni odbornik u Skupštini Glavnog grada.

“Pohvalno je što je sa portala ‘Borba’ povučen tekst pod nazivom ‘Koncert za Nermina: islamizacija Podgorice’ ali njegova je objava uznemirila javnost. To je bio svojevrsni atentat na slobodno i građansko društvo i u ravnopravnost do koje svi držimo. Posebno je zabrinjavajuća proizvoidnja netrpeljivosti u toku predizbornih aktivnosti. To nosi poruku da kandidati i građani drugačije nacioinalnosti i vjeroispovijesti od onih koje se percipiraju kao dominantne, nemaju šansu niti demokratsko pravo da biraju i budi birani”, kazao je Zeković.

Kako navodi, gotovo sve partije, bez obzira da li su desno, centar ili lijevo, retorički zastupaju pristup da je Podgorica grad ljudskih prava koji pripada svima.

“Zato svaki nastup, naročito medijski, koji zastupa i promoviše rasizam, netrpeljivost, drugorazrednost i manju važnost bilo koje društvene grupe zaslužuje odlučnu reakciju gradske skupštine i svih njenih odbornika i odbornica. Naša je najsvetija obaveza i odgovornost da svi ustanemo u zaštitu jednakosti i odbranimo druge i sebe od diskriminacije i odbacimo svaku vrstu pravoslavne i bilo koje druge vjerske supremacije”, poručuje Zeković.

Komentari

Komentara: (0)

Novi komentar

Komentari objavljeni na portalu Kodex.me ne odražavaju stav uredništva, kao ni korisnika portala. Stavovi objavljeni u tekstovima pojedinih autora takođe nisu nužno ni stavovi redakcije, tako da ne snosimo odgovornost za štetu nastalu drugom korisniku ili trećoj osobi zbog kršenja ovih Uslova i pravila komentarisanja.

Zabranjeni su: govor mržnje, uvrede na nacionalnoj, rasnoj ili polnoj osnovi i psovke, direktne prijetnje drugim korisnicima, autorima čanka i/ili članovima redakcije, postavljanje sadržaja i linkova pornografskog, uvredljivog sadržaja, oglašavanje i postavljanje linkova čija svrha nije davanje dodatanih informacija vezanih za članak.

Takvi komentari će biti izbrisani čim budu primijećeni.