Bijela kuća želi što prije predstaviti plan primirja za Gazu, ali postoje dvije velike prepreke

Bijela kuća želi što prije predstaviti plan primirja za Gazu, ali postoje dvije velike prepreke

Predsjednik SAD-a Joe Biden i njegov tim žele što prije predstaviti plan primirja u Pojasu Gaze, a više američkih zvaničnika je za Reuters reklo da je prijedlog skoro pa usaglašen.

Interes Bidenove administracije je jasan, a povezan je s novembarskim izborima u SAD-u. Bidenova potpredsjednica Kamala Harris je kandidatkinja Demokratske stranke za predsjednicu, te bi dogovor o primirju značajno pojačao njene šanse za pobjedu.

Međutim, kako piše Reuters, plan ne može biti poslan bez rješenja za dvije velike prepreke.

Prva je, naravno, koridor Filadelfija. Izraelski zvaničnici žele potpunu vojnu kontrolu nad ovim dijelom Gaze, na granici s Egiptom. Iz Tel Aviva traže vojno prisustvo zbog, kako kažu, rizika da će se preko Egipta naoružavati palestinska grupa Hamas.

Pet arapskih zemalja, uključujući i Saudijsku Arabiju, izdalo je zajedničko saopštenje gdje kritikuju Izrael zbog ovakvog zahtjeva. Nekoliko dana poslije, kritikama se pridružila i Turska.

S arapske strane, Egipat pruža garancije da će održavati sigurnost u koridoru Filadelfija, u skladu s ugovorom kojeg je ova zemlja potpisala s Izraelom 1979. godine.

Iz Izraela su, isprva, prihvatili da napuste koridor Filadelfija nakon 42 dana, kao dio plana SAD-a za mir u tri faze. Ipak, premijer ove države Benjamin Netanyahu protivrječio je svojim pregovaračima i rekao da neće prihvatiti niti jedan plan gdje Izrael ne kontroliše ovu granicu.

Druga prepreka je puštanje talaca, s obje strane. Hamas još drži, prema procjenama, oko 100 građana Izraela, koji su oteti nakon što je ova grupa izvršila napad na Izrael 7. oktobra 2023. godine.

Izrael na svojoj teritoriji drži veliki broj Palestinaca koji su uhapšeni iz raznih razloga, a za koje Hamas kažu da su suštinski taoci.

Dio originalnog američkog plana u tri faze, kojeg su obje strane u principu prihvatile, bavi se i ovim problemom, tako što bi obje strane pustile na slobodu građane koji se nalaze na njihovim teritorijama.

Međutim, Izrael sada odbija da prihvati ovakav dogovor, a dodatni problem stvorila je činjenica da je Hamas ubio šest taoca koji su se nalazili u Gazi nakon 7. oktobra prošle godine. Ovaj potez palestinske grupe, kako piše Reuters, značajno je urušio američke napore da se dođe do permanentnog mira u ovom regionu.

Izvor:Klix.ba

Komentari

Komentara: (0)

Novi komentar

Komentari objavljeni na portalu Kodex.me ne odražavaju stav uredništva, kao ni korisnika portala. Stavovi objavljeni u tekstovima pojedinih autora takođe nisu nužno ni stavovi redakcije, tako da ne snosimo odgovornost za štetu nastalu drugom korisniku ili trećoj osobi zbog kršenja ovih Uslova i pravila komentarisanja.

Zabranjeni su: govor mržnje, uvrede na nacionalnoj, rasnoj ili polnoj osnovi i psovke, direktne prijetnje drugim korisnicima, autorima čanka i/ili članovima redakcije, postavljanje sadržaja i linkova pornografskog, uvredljivog sadržaja, oglašavanje i postavljanje linkova čija svrha nije davanje dodatanih informacija vezanih za članak.

Takvi komentari će biti izbrisani čim budu primijećeni.