Operativni tim MUP-a o femicidu u Maslinama: Nadležni tužilac trebao da sasluša žrtvu nakon prijave nasilja, zabrinuti smo zbog propusta policije

Operativni tim MUP-a o femicidu u Maslinama: Nadležni tužilac trebao da sasluša žrtvu nakon prijave nasilja, zabrinuti smo zbog propusta policije

„Juče je Operativni tim održao sjednicu povodom slučaja nasilja u porodici, koje je za posledicu imao smrt 33-godišnje B.P. Nakon sprovedene analize institucionalno preduzetih mjera i radnji i uvida u spise predmeta, na osnovu do sada utvrđenih okolnosti, Tim izražava duboku zabrinutost zbog propusta u radu policije, tužilaštva i suda za prekršaje, koji su prethodili femicidu“, saopšteno je iz MUP-a.

Naime, i pored činjenice da su ove institucije preduzele aktivnosti i radnje iz svoje nadležnosti, prema stanovištu ovog Tima, ni jedna od pomenutih institucija nije adekvatno procijenila rizik po oštećenu, nijesu obezbijedjeni dostupni svjedočki iskazi, niti je adekvatno vršena kontrola nad primjeniom zaštitne mjere. 

„Tim je procijenio kao neadekvatno postupanje nadležnog tužioca, koji nije poštovao obavezujuće Uputstvo Vrhovnog državnog tužilaštva da se žrtva sasluša hitno, a najkasnije u roku od 72 sata od prijave nasilja“, navode u saopštenju MUP-a.

Naročito brine odluka Suda za prekršaje da okrivljenom izrekne opomenu, kao mjeru upozorenja, iako je, navode onim u obrazloženju izrečene zaštitne mjere sud našao da postoji opasnost od ponavljanja nasilja. 

„Operativni tim nalazi da izrečena sankcija nije bila adekvatna, niti odvraćajuća po učionioca nasilja. Operativni tim će o ovim svojim zapažanjima i zaključcima upoznati nadležne, te insistirati na utvrđivanju eventualne individualne odgovornosti za učinjene propuste, kako bi se spriječilo da do njih ponovo dodje“, poručili su oni.

Operativni tim ne zanemaruje činjenicu da su, kako su kazali oni, konstatovani propusti djelimično nastali kao posledica nedovoljnih kadrovskih kapaciteta u policiji i tužilaštvu, pa stoga ukazuje na neophodnost da nadležni hitno obezbijede nedostajuće ljudske i druge resurse neophodne za uspostavljanje efikasnog sistema zaštite od nasilja. 

„Takođe, Tim će u pogledu unaprjeđenja i razvijanja mehanizama za praćenje izrečenih zaštitnih mjera, uputiti inicijativu za izmjene i dopune važećih propisa u smislu omogućavanja elektronskog nadzora ovih mjera, po ugledu na mjere nadzora i mjere bezbjednosti u krivičnom postupku“, zaključuju iz MUP.

Izvor:M PORTAL

 

Komentari

Komentara: (0)

Novi komentar

Komentari objavljeni na portalu Kodex.me ne odražavaju stav uredništva, kao ni korisnika portala. Stavovi objavljeni u tekstovima pojedinih autora takođe nisu nužno ni stavovi redakcije, tako da ne snosimo odgovornost za štetu nastalu drugom korisniku ili trećoj osobi zbog kršenja ovih Uslova i pravila komentarisanja.

Zabranjeni su: govor mržnje, uvrede na nacionalnoj, rasnoj ili polnoj osnovi i psovke, direktne prijetnje drugim korisnicima, autorima čanka i/ili članovima redakcije, postavljanje sadržaja i linkova pornografskog, uvredljivog sadržaja, oglašavanje i postavljanje linkova čija svrha nije davanje dodatanih informacija vezanih za članak.

Takvi komentari će biti izbrisani čim budu primijećeni.