Objavljen plan za borbu protiv majmunskih boginja u Africi

Objavljen plan za borbu protiv majmunskih boginja u Africi

Afrički centar za kontrolu i prevenciju zaraznih bolesti i Svjetska zdravstvena organizacija objavili su danas plan, koji se odnosi na čitavu Afriku, za borbu sa epidemijom majmunskih boginja.

Prije tri sedmice, Svjetska zdravstvena organizacija je širenje majmunskih boginja u 12 afričkih zemalja proglasila - globalnom opasnošću.

Bužet plana za Afriku, koji će se primjenjivati šest mjeseci, procjenjuje se na gotovo 600 miliona dolara, a 15 odsto sredstava opredijeljeno je za borbu sa epidemijom u 14 afičkih zemalja, i za jačanje antiepidemioloških potencijala u još 15, rekla je direktorka Afričkog centra Džin Kaseja.

Preostalih 45 odsto usmjereno je na operativnu i tehničku podršku preko partnerskih organizacija.

Afrički centar nije dao nikakvu naznaku u pogledu toga ko će biti finansijer.

Plan se odnosi na nadzorne mjere, laboratorijska testiranja i uključivanje lokalnih zajednica u borbu sa epidemijom, rekla je Kaseja, ukazavši da vakcine same po sebi nisu dovoljne.

Izvor:BETA

Komentari

Komentara: (0)

Novi komentar

Komentari objavljeni na portalu Kodex.me ne odražavaju stav uredništva, kao ni korisnika portala. Stavovi objavljeni u tekstovima pojedinih autora takođe nisu nužno ni stavovi redakcije, tako da ne snosimo odgovornost za štetu nastalu drugom korisniku ili trećoj osobi zbog kršenja ovih Uslova i pravila komentarisanja.

Zabranjeni su: govor mržnje, uvrede na nacionalnoj, rasnoj ili polnoj osnovi i psovke, direktne prijetnje drugim korisnicima, autorima čanka i/ili članovima redakcije, postavljanje sadržaja i linkova pornografskog, uvredljivog sadržaja, oglašavanje i postavljanje linkova čija svrha nije davanje dodatanih informacija vezanih za članak.

Takvi komentari će biti izbrisani čim budu primijećeni.