Američko-turska aktivistkinja ubijena u okupiranoj Zapadnoj obali

Američko-turska aktivistkinja ubijena u okupiranoj Zapadnoj obali

Aktivistkinja američkog i turskog državljanstva ubijena je iz vatrenog oružja tokom demonstracija protiv izraelskih naselja u okupiranoj Zapadnoj obali, prenosi AFP. Turska je 26-godišnju ženu identifikovala kao Aysenur Ezgi Eygi, te su rekli da su je ubili "izraelski vojnici".

Izraelska vojska rekla je u saopštenju da su njihove snage "odgovorile vatrom prema glavnom pokretaču nasilnih aktivnosti koji je snage gađao kamenjem i predstavljao prijetnju." Vojska "razmatra izvještaje da je strana državljanka poginula od ispaljenih hitaca", također se navodi.

Iz Bijele kuće je rečeno da su duboko potreseni smrću Aysenur Ezgi Eygi te su pozvali Izrael da sprovede istragu.

Glasnogovornik američkog State Departmenta osudio je njenu smrt kao "tragičnu" i rekao da "Washington radi na hitnom prikupljanju više informacija o okolnostima njene smrti." Američki ambasador u Izraelu Jack Lew rekao je da Washington "nema većeg prioriteta od sigurnosti američkih državljana."

Turski predsjednik Recep Tayyip Erdogan osudio je kako je rekao, "izraelsku barbarsku intervenciju" koja je dovela do smrti aktivistkinje.

"Osuđujem barbarsku intervenciju Izraela protiv demonstracija protiv okupacije na Zapadnoj obali i molim se za milost Božju za našu građanku Aysenur Ezgi Eygi, koja je izgubila život u napadu", napisao je Erdogan na platformi X.

Eygi je bila članica Međunarodnog pokreta solidarnosti (ISM), propalestinske organizacije, i bila je u Beiti kako bi učestovala u sedmičnim demonstracijama protiv izraelskih naselja, rekla je Neta Golan, suosnivačica grupe.

Prema podacima palestinskog ministarstva zdravlja otkako je Hamas, kojeg SAD i EU smatraju za terorističku organizaciju, izveo napad 7. oktobra, izraelske snage su ubile najmanje 661 Palestinca u Zapadnoj obali. Prema podacima izraelskih zvaničnika najmanje 23 Izraelca, uključujući i snage sigurnosti, su ubijena u palestinskim napadima na toj teritoriji tokom istog perioda.

Izvor:Radio Slobodna Evropa

Komentari

Komentara: (0)

Novi komentar

Komentari objavljeni na portalu Kodex.me ne odražavaju stav uredništva, kao ni korisnika portala. Stavovi objavljeni u tekstovima pojedinih autora takođe nisu nužno ni stavovi redakcije, tako da ne snosimo odgovornost za štetu nastalu drugom korisniku ili trećoj osobi zbog kršenja ovih Uslova i pravila komentarisanja.

Zabranjeni su: govor mržnje, uvrede na nacionalnoj, rasnoj ili polnoj osnovi i psovke, direktne prijetnje drugim korisnicima, autorima čanka i/ili članovima redakcije, postavljanje sadržaja i linkova pornografskog, uvredljivog sadržaja, oglašavanje i postavljanje linkova čija svrha nije davanje dodatanih informacija vezanih za članak.

Takvi komentari će biti izbrisani čim budu primijećeni.