Iran negirao da je poslao balističke rakete Rusiji, pozvao sve da prestanu naoružavati zaraćene strane

Iran negirao da je poslao balističke rakete Rusiji, pozvao sve da prestanu naoružavati zaraćene strane

Iran je negirao slanje oružja Rusiji za korištenje u tekućem ratu u Ukrajini nakon izvještaja u kojem su citirani američki i evropski dužnosnici koji tvrde da je Islamska Republika Moskvi dostavila balističke projektile kratkog dometa

Rečeno je da se izvještaje, koje se prvi put pojavilo u petak u The Wall Street Journalu, temelji na dokazima koje su američki dužnosnici dali evropskim saveznicima.

Administracija predsjednika Joea Bidena prethodno je zaprijetila Teheranu "oštrim odgovorom" ako nastavi s prebacivanjem takvog oružja u Moskvu nakon što je Reuters prošlog mjeseca izvijestio da Iran navodno planira isporučiti stotine balističkih projektila Fath 360 kratkog dometa Rusiji.

Međutim, u izjavi koju je podijelio s Newsweekom, iranska misija pri Ujedinjenim narodima izjavila je da Iran nije dostavio oružje nijednoj strani sukoba u Ukrajini i pozvala je druge nacije da prestanu to činiti.

"Stoga, ne samo da se Iran suzdržava od sudjelovanja u takvim akcijama sam, nego također poziva druge zemlje da prestanu isporučivati ​​oružje stranama uključenim u sukob. Stav Irana vis-a-vis ukrajinskog sukoba ostaje nepromijenjen. Iran smatra da je pružanje vojne pomoći stranama uključenim u sukob - što dovodi do povećanih ljudskih žrtava, uništavanja infrastrukture i udaljavanja od pregovora o prekidu vatre - nehumano", naveli su iz iranske misije.

Američki i evropski dužnosnici ranije su optuživali Iran da je Rusiji opskrbio goleme količine bespilotnih letjelica, a ruska vojska je često primijećena kako koristi bespilotne letjelice koje su vrlo slične iranskoj liniji Shahed ili "dronova samoubica".

Iranski dužnosnici ranije su priznali slanje ograničenog broja bespilotnih letjelica u Rusiju mjesecima prije rata, ali su izjavili da u prvoj godini sukoba nisu postignuti novi dogovori.

IZvor:KLIXBA

Komentari

Komentara: (0)

Novi komentar

Komentari objavljeni na portalu Kodex.me ne odražavaju stav uredništva, kao ni korisnika portala. Stavovi objavljeni u tekstovima pojedinih autora takođe nisu nužno ni stavovi redakcije, tako da ne snosimo odgovornost za štetu nastalu drugom korisniku ili trećoj osobi zbog kršenja ovih Uslova i pravila komentarisanja.

Zabranjeni su: govor mržnje, uvrede na nacionalnoj, rasnoj ili polnoj osnovi i psovke, direktne prijetnje drugim korisnicima, autorima čanka i/ili članovima redakcije, postavljanje sadržaja i linkova pornografskog, uvredljivog sadržaja, oglašavanje i postavljanje linkova čija svrha nije davanje dodatanih informacija vezanih za članak.

Takvi komentari će biti izbrisani čim budu primijećeni.