U Budvi prijavljeno 57 roditelja

U Budvi prijavljeno 57 roditelja

Sud za prekršaje u Budvi je od početka 2023. godine do 1. septembra 2024. primio 57 predmeta u kojima su nadležne zdravstvene ustanove prijavile roditelje zbog odbijanja imunizacije djece, saopštio je predsjednik tog suda Marko Đukanović i dodao da je u većini slučajeva izrečena osuđujuća presuda- piše DAN

Završeno je ukupno 49 predmeta, ili 85 odsto, a nezavršeni predmeti su novijeg datuma i očekuje se njihovo skorije okončanje.

– U okončanim predmetima mahom se radi o osuđujućim odlukama, gdje prednjače novčane kazne i mjere upozorenja, dok su u svega tri slučaja roditelji oslobođeni krivice – kazao je Đukanović, prenosi portal RTCG.

Podsjećamo, MMR vakcina protiv malih boginja, zauški i rubeole spada u obaveznu imunizaciju djece.

Iz Instituta za javno zdravlje upozoravaju da u Crnoj Gori raste rizik od širenja epidemije malih boginja (morbila) zbog nedovoljnog broja imunizovane djece. Do sada su registrovana 23 slučaja zaraze.

– Slučaj obolijevanja u Rožajama je epidemiološki povezan sa prethodno registrovanim slučajem u toj opštini, čime se stekao uslov za prijavu epidemije i u Rožajama, pored već aktuelnih epidemija u Budvi i Podgorici. Epidemiološko povezivanje slučajeva dokazuje da je uspostavljena lokalna transmisija virusa i da se epidemiološka situacija usložnjava, tj. raste rizik od naglog širenja morbila – saopštili su iz IJZCG.

Komentari

Komentara: (0)

Novi komentar

Komentari objavljeni na portalu Kodex.me ne odražavaju stav uredništva, kao ni korisnika portala. Stavovi objavljeni u tekstovima pojedinih autora takođe nisu nužno ni stavovi redakcije, tako da ne snosimo odgovornost za štetu nastalu drugom korisniku ili trećoj osobi zbog kršenja ovih Uslova i pravila komentarisanja.

Zabranjeni su: govor mržnje, uvrede na nacionalnoj, rasnoj ili polnoj osnovi i psovke, direktne prijetnje drugim korisnicima, autorima čanka i/ili članovima redakcije, postavljanje sadržaja i linkova pornografskog, uvredljivog sadržaja, oglašavanje i postavljanje linkova čija svrha nije davanje dodatanih informacija vezanih za članak.

Takvi komentari će biti izbrisani čim budu primijećeni.