Izrael bombardovao vojne ciljeve u Siriji, najmanje 14 stradalih

Izrael bombardovao vojne ciljeve u Siriji, najmanje 14 stradalih

U nizu izraelskih vazdušnih napada na vojne lokacije u centralnoj Siriji, poginulo je najmanje 14 ljudi, a ranjeno njih 43, izvijestila je sirijska državna novinska agencija SANA. Napadi su se dogodili u blizini Masjafa, u provinciji Hama, u nedjelju uveče, izazivajući požare i oštećenja infrastrukture.

Prema riječima direktora državne bolnice u Masjafu, među ranjenima je 19 osoba, od kojih su troje u kritičnom stanju, a u bolnicu su dovezena i tijela pet ubijenih osoba. Napadi su bili usmjereni na niz vojnih objekata, uključujući naučno-istraživački centar u Masjafu, kao i lokacije na kojima su stacionirane iranske milicije i stručnjaci za razvoj oružja.

Sirijska opservatorija za ljudska prava, organizacija sa sjedištem u Velikoj Britaniji koja prati situaciju u Siriji, izvijestila je da su među poginulima najmanje četiri vojnika i tri civila. Napadi su uništili vojne i naučne objekte u kojima su bile prisutne oružane grupe koje podržava Iran.

Izvori iz sirijske vojske navode da su izraelski avioni letjeli iznad sjeverozapadnog Libana i ispalili projektile na ciljeve u centralnom regionu oko 23:20 po lokalnom vremenu (20:20 po srednjeevropskom).

„Naša protivvazdušna odbrana oborila je neke od projektila“, naveo je vojni izvor, dodajući da su udari takođe oštetili lokalni autoput i izazvali požar u području Hair Abas.

Izraelska vojska nije komentarisala ove napade, u skladu sa svojom politikom da ne daje izjave o operacijama stranih medija. Međutim, Izrael je prethodno priznao izvođenje stotina napada u Siriji tokom posljednjih godina na ciljeve povezane s Iranom i savezničkim oružanim grupama.

Od početka rata u Gazi u oktobru prošle godine, izraelski napadi na ciljeve u Siriji su se pojačali kao odgovor na prekogranične napade Hezbolaha i drugih grupa iz Libana i Sirije na sjever Izraela.

Ova eskalacija sukoba između Izraela i oružanih grupa u Siriji dodatno povećava napetosti u regionu, gdje su napadi i kontraudari postali sve učestaliji u posljednjim mjesecima.

Komentari

Komentara: (0)

Novi komentar

Komentari objavljeni na portalu Kodex.me ne odražavaju stav uredništva, kao ni korisnika portala. Stavovi objavljeni u tekstovima pojedinih autora takođe nisu nužno ni stavovi redakcije, tako da ne snosimo odgovornost za štetu nastalu drugom korisniku ili trećoj osobi zbog kršenja ovih Uslova i pravila komentarisanja.

Zabranjeni su: govor mržnje, uvrede na nacionalnoj, rasnoj ili polnoj osnovi i psovke, direktne prijetnje drugim korisnicima, autorima čanka i/ili članovima redakcije, postavljanje sadržaja i linkova pornografskog, uvredljivog sadržaja, oglašavanje i postavljanje linkova čija svrha nije davanje dodatanih informacija vezanih za članak.

Takvi komentari će biti izbrisani čim budu primijećeni.