Naređene dodatne bezbjednosne provjere za jedan broj službenika
Foto: Ivana Božović/Pobjeda

Naređene dodatne bezbjednosne provjere za jedan broj službenika

Unutar Agencije za nacionalnu bezbjednost tokom posljednje tri sedmice obavljaju se, po nalogu direktora Borisa Milića, intenzivne bezbjednosne provjere za jedan broj službenika ANB-a koji će, u slučaju negativnog rezultata, biti proglašenim nepodobnima za dalju službu, piše Portal ETV.

-Navedene aktivnosti se realizuju paralelno sa provjerama koje ovlašćeni službenici ANB-a obavljaju za pripadnike Uprave policije, koje je vrh Ministarstva unutrašnjih poslova na čelu sa minsitrom Danilom Šaranovićem označio za nepodobne - kaže izvor iz ANB-a.

Direktor Agencije, kako se tvrdi u tekstu, već duže pokušava da ,,pojedine pripradnike ANB-a diskredituje - kod Bečićevih Demokrata i Spajićevog PES-a, koji kontrolišu bezbjednosni sektor – lažnim informacijama o vezama pojedinaca sa kriminalnim strukturama”.

Prema informacijama Portala ETV, bezbjednosne provjere treba da posluže kao osnov za uskraćivanje dozvola pojedinim službenicima za pristup tajnim podacima.

Plan je da se nakon toga pokrenu disciplinski postupci u okviru ANB-a u kojima bi se utvrđivala nepodobnost za dalji rad. Po završetku akcije, direktor Milić i njegovi najbliži saradnici mogli bi mirno da naprave selekciju i odaberu sebi lojalne ljude.

Informacije o planovima Borisa Milića ukazuju da direktor ANB-a, uprkos nekim nezvaničnim najavama, nema namjeru da ide u penziju, već bira ekipu sa kojom će da nastavi da upravlja.

Priča o bezbjednosnim provjerama kao načinu kadrovske selekcije u ANB-u podsjeća na akciju instaliranja Artana Kurtija, bliskog prijatelja Dritana Abazovića u vrh Agencije.

S tom razlikom što su tada ignorisani rezultati bezbjednosnih provjera!

Za vrijeme mandata direktora ANB Sava Kentere, bezbjednosnu provjeru nije prošao Artan Kurti. No, nakon smjene Kentere oktobra 2022. godine, stvari se na bolje mijenjaju za Kurtija.

Operacija nije odmah okončana, trebalo je vremena za sprovođenje. Krajem jula 2023. godine Vlada Ditana Abazovića, uz protivljenje ministara iz redova SDP-a Raška Konjevića i Ranka Krivokapića, imenovala je Artana Kurtija za generalnog inspektora u Agenciji za nacionalnu bezbjednost.

Konjević je tada uzaludno ukazivao da u biografiji Kurtija nijesu navedene dvije pravosnažne sudske presude za pokušaj ubistva i nanošenje teških tjelesnih povreda koje bi ga diskvalifikovale za tu vrlo važnu poziciju u obavještajnoj zajednici.

I tada se postavilo pitanje bezbjednosnih provjera, ali je ceh platio, kako se navodi u tekstu.. upravo onaj koji ih je i radio: Drago Spičanović, načelnik odjeljenja u ANB-u koje se bavilo bezjednosnim provjerama, bio je eliminisan iz Agencije upravo zbog davanja negativne ocjene za Kurtija”.

Istovremeno, angažovanje Kurtija vrlo direktno je podržao Boris Milić, koji je na čelnu funkciju u ANB-u došao nakon što je Abazović naprasno smijenio Sava Kenteru. Upravo je Milić insistirao da se napravi pozitivna bezbjednosna provjera, a potom je žestoko disciplinski progonio jedinu osoba koja je glasala protiv takvog izvještaja.

Pomaganjem da Kurti bude postavljen i prihvaćen u ANB na poziciji generalnog inspektora, Milić je ,,kupio” podršku premijera Dritana Abazovića i minstra unutrašnjih poslova Filipa Adžića. izvori ETV iz ANB-a rekli su i da je ,,Milić tih dana Kurtiju predao sve podatke o službenicima Agencije i ostalih državnih organa”.

Nijesu ti dobri odnosi potrajali dugo. Kada je u parlamentu izglasana Vlada Milojka Spajića, jedan od prvih poteza bio je uklanjanje generalnog inspektora ANB-a Artana Kurtija.

Prema informacijama Portala ETV, u međuvremenu su, upravo na insistiranje direktora ANB-a Milića, odrađene nove bezbjednosne provjere koje su ovog puta bile negativne, baš kao i one odrađene 2022. godine.

-Isti taj Boris Milić, koji je prije godinu, naredio pozitivno mišljenje, prije mjesec, dva je kod svojih potčinjenih službenika insistirao da Artan Kurti dobije negatvno mišljenje! I sve to zbog potrebe direktora da se dodvori Milojku Spajiću i njegovim ljudima u izvršnoj vlasti. Loše je po Agenciju kada se njen vrh politički ,,podešava” shodno promjenama politike - kaže izvor Portala ETV upućen u dešavanja unutar Agencije za nacionalnu bezbjednost.

Prema njegovim riječima, upravo je to političko podešavanje čelnika ANB-a interesima nove parlamentarne dovelo da zamiranja važne akcije koja je, za vrijeme mandata Sava Kentere, vođena u saradnji zapadnim partnerima – borbi protiv ruskog malignog uticaja na Zapadnom Balkanu.

Svojevremeno je akcija ANB-a i crnogorske policije odjeknula širom Evrope: tada je ekspresno uskraćivan boravak u Crnoj Gori šestorici ruskih diplomata, a izrečena zabrana ulaska u Crnu Goru za 28 stranih državljana koji su, kako se navodi, radili za interese stranih službi.

Među osumničenima za rad za obavještajnu službu Rusije je bio i bivši portparol Ministarstva vanjskih poslova Radomir Sekulović. Kako je tada pisala Pobjeda, Agencija za nacionalnu bezbjednost je bila u posjedu informacija da je Sekulović navodno bio dio špijunske mreže koju je formirao obavještajac ruske Vojne obavještajne službe GRU, Igor Zajcev.

Prema izvorima iz obavještajne zajednice, ANB je evidentirala dolazak Zajceva u Crnu Goru u više navrata, kad je imao kontakte sa Sekulovićem. Tada je navodno utvrđeno da je ruski obavještajac donio novu opremu za šifrovanu komunikaciju koju je predao Sekuloviću, što je upravo modus operandi obavještajne mreže koju je Zajcev formirao i vodio širom Evrope.

Sekulović je u MVP na toj funkciji bio za vrijeme državne zajednice Srbija i Crna Gora, preko 30 godina zapošljen na konzularnim poslovima, a imao je visoko zvanje još u bivšoj Jugoslaviji. Indikativno je da je Sekulović dugo radio na konzularnim poslovima u afričkim zemljama, u vrijeme kada je Igor Zajcev, kao pripadnik Četvrtog odeljenja GRU bio zadužen za - Afriku.

Akcija kojom je koordinirao tim iz ANB-a predvođen Savom Kenterom dobila je sve pohvale zapadnih partnera, pa i javnu zahvalnost, kako se navodi britanskog ministra vanjskih poslova Džejmsa Kleverlija.

No, samo nekoliko dana kasnije premijer Abazović, kojem je u crnogorskom parlamentu izglasano nepovjerenje 19. avgusta, početkom oktobra hitno je smijenio, na telefonskoj sjednici dok je trajao 2BS Forum u Budvi, direktora ANB-a. Iako je tvrdio da to nije povezano sa otkrivanjem ruske agenturne mreže u Crnoj Gori, očito je Abazović, kako se tvrdi u tekstu, dobio nalog iz Beograda (čitaj: Moskve) da se što hitnije riješi usluga Kentere.

Tada je na čelo Agencije imenovan Boris Bato Milić, dotadašnji sluđžbenik ANB-a. Bilo je jasno političko imenovanje. Dvije godine kasnije, pokazuje se da je Boris Milić, kaoo se tvrdi u tekstu, naučio političku lekciju prilagođavanja vlasti: nakon odlaska Abazovića okrenuo se podršci Vladi Milojka Spajića.

Portal ETV i tvrdi da je ,,indikativno je da je Milić gotovo u potpunosti zanemario angažman ANB-a u suprostavljanju destruktivnom djelovanju iz Ruske Federacije, preko Srbije, iako ima obilje uznemirujućih informacija o ruskom malignom uticaju od crnogorskih zapadnih partnera”.

Navodi se I da je ,,iskusni Boris Milić je naučio lekciju i Agenciju prilagođava političkim nalozima parlaemntarne većine”. Te I da je ,,jasno da ANB neće pretjerano se truditi da raskine niti rsuke agenturne mreže u Crnoj Gori”.

-U međuvremenu, napraviće se – preko novih bezbjednosnih provjera – ekipa apsolutno zavisna i lojalna vrhu Agencije za nacionalnu bezbjednost, zaključuje se u tekstu.

Komentari

Komentara: (0)

Novi komentar

Komentari objavljeni na portalu Kodex.me ne odražavaju stav uredništva, kao ni korisnika portala. Stavovi objavljeni u tekstovima pojedinih autora takođe nisu nužno ni stavovi redakcije, tako da ne snosimo odgovornost za štetu nastalu drugom korisniku ili trećoj osobi zbog kršenja ovih Uslova i pravila komentarisanja.

Zabranjeni su: govor mržnje, uvrede na nacionalnoj, rasnoj ili polnoj osnovi i psovke, direktne prijetnje drugim korisnicima, autorima čanka i/ili članovima redakcije, postavljanje sadržaja i linkova pornografskog, uvredljivog sadržaja, oglašavanje i postavljanje linkova čija svrha nije davanje dodatanih informacija vezanih za članak.

Takvi komentari će biti izbrisani čim budu primijećeni.