Nikšić: U JU

Nikšić: U JU "Zahumlje" gostuje književnik Gojko Đogo

U okviru tribine „Svobodijada“ Javne ustanove „Zahumlje“ u Nikšiću, koja je dio „Septembarskih dana“, večeras sa početkom u 19 h biće organizovano veče književnika Gojka Đoga.

Nikšić: U JU "Zahumlje" gostuje književnik Gojko Đogo

U okviru tribine „Svobodijada“ Javne ustanove „Zahumlje“ u Nikšiću, koja je dio „Septembarskih dana“, večeras sa početkom u 19 h biće organizovano veče književnika Gojka Đoga.

O njegovom djelu govoriće književnik Budimir Dubak. Urednica tribine je pjesnikinja Milica Bakrač, dok će odlomke iz Đogovog djela čitati saradnice u nastavi sa Studijskog programa za srpski jezik i književnost u Nikšiću, Teodora Čukić i Ksenija Đukić. 

Gojko Đogo rođen je 21. septembra 1940. godine u Vlahovićima kod LJubinja, u Hercegovini. Osnovnu školu pohađao je u rodnom mestu, a gimnaziju u Stocu. Opštu književnost sa teorijom književnosti na Filološkom fakultetu u Beogradu diplomirao je 1964. godine.

Nakon hapšenja i sudskog procesa 1981. zbog knjige Vunena vremena, Okružni sud u Beogradu osudio ga je na dvije godine zatvora. Vrhovni sud Srbije smanjio mu je kaznu na godinu dana, koju je jednim dijelom izdržao. Iako je sudskom odlukom vraćen na posao, nekoliko godina nije mogao objavljivati niti javno nastupati. Ovaj „slučaj“ bio je povod za zabranu ili „povlačenje iz prodaje“ više knjiga, listova i časopisa koji su se solidarisali sa pjesnikom. Odlazak pjesnika u zatvor 1983. godine bio je povod za organizovanje značajnih protestnih večeri. 

Objavio je, u više izdanja, knjige pjesama: Tuga pingvina, Modrica, Kukuta, Vunena vremena, Izabrane i nove pesme, Crno runo, Vunena vremena sa Optužnicom i Odbranom na sudu i mnoge druge. Njegove pjesme i eseji prevedeni su na petnaestak jezika među kojima su engleski, francuski, nemački, ruski i španski. 

Izvor:DAN

Komentari

Komentara: (0)

Novi komentar

Komentari objavljeni na portalu Kodex.me ne odražavaju stav uredništva, kao ni korisnika portala. Stavovi objavljeni u tekstovima pojedinih autora takođe nisu nužno ni stavovi redakcije, tako da ne snosimo odgovornost za štetu nastalu drugom korisniku ili trećoj osobi zbog kršenja ovih Uslova i pravila komentarisanja.

Zabranjeni su: govor mržnje, uvrede na nacionalnoj, rasnoj ili polnoj osnovi i psovke, direktne prijetnje drugim korisnicima, autorima čanka i/ili članovima redakcije, postavljanje sadržaja i linkova pornografskog, uvredljivog sadržaja, oglašavanje i postavljanje linkova čija svrha nije davanje dodatanih informacija vezanih za članak.

Takvi komentari će biti izbrisani čim budu primijećeni.