Tirkizno plavi golub osvanuo u britanskom gradu: Čudo prirode ili ljudska ruka?
Foto: Shutterstock/Kiteretsu Patil

Tirkizno plavi golub osvanuo u britanskom gradu: Čudo prirode ili ljudska ruka?

U britanskom gradu Mejdenhedu stanovnici su spazili bukvalno plavog goluba, kako luta ulicama. Neki od njih su insistirali da jedinstvena boja ptice izgleda sasvim prirodno. Međutim, stručnjaci za divlje životinje smatraju da je moguće da je golub obojen, u sklopu zabave na kojoj se otkriva pol buduće bebe, što je tradicija u kojoj parovi otkrivaju pol budućeg potomka koristeći plave i roze predmete, piše BBC.

Jedan stanovnik je kazao da kada je vidio goluba pomislio je da izgleda „čudno“.

To nije bila jedna boja. Bila je tirkizno prava spolja, a ružičasta i žuta s donje strane krila.

Kazao je da je ptica izgledala nepovrijeđeno, kao i da nikada ništa slično nije vidio.

„Svi kažu da izgleda kao da je ofarbana, ali to izgleda savršeno – boje su bile tako pomješane, kao što se može vidjeti i na samom golubu“, rekao je.

Još jedna stanovnica, koja je goluba vidjela u svojoj bašti, navela je da su njen otac, djeca i ujak gajili golubove godinama i da nikad nije vidjela sličnu boju.

I njoj se učinilo da ptica nije izgleda loše.

„Jesam pomislila da je neobično, ali vidjela sam golubove svih vrsta, pa nisam pomislila da je obojen“, dodala je.

Portparolka Fondacije za divljinu iz Berkšira, Bakingemšira i Oksforšira kazala je da nije verovatno da je u pitanju nova vrsta ili retka varijanta goluba.

„Ovo je skoro sasvim sigurno nečija ptica koja je pobegla, ili neka koja je uhvaćena i obojena, pre nego što je puštena ponovo“, navela je.

Obojeni golubovi nisu rijetkost, sa ružičastim i plavim glubovima koji se koriste ponekad u zabavima otkrivanja pola.

Prirodnjakinja Rebeka Mejšin upozorila je da bojenje može da izazove zdravstvene probleme kod ptica, da naruši njihovu sposobnost letenja i da ih učini ranjivijim u odnosu na grabljivice.

„Boje mogu biti toksične za ptice i druge životinje, i one će najverovatnije pokušati da očiste tu supstancu sa krzna ili perja, što može da rezultira da je progutaju“, upozorila je ona.

Takođe je dodala da se pribojava da bi djeljenje ovakvih stvari na društvenim mrežama moglo da podstakne takvo ponašanje.

„Sumnjamo da je perje ovog goluba ofarbano, nešto što sve više čujemo da se dešava, naročito na zabavama otkrivanja pola“, dodala je ona.

Komentari

Komentara: (0)

Novi komentar

Komentari objavljeni na portalu Kodex.me ne odražavaju stav uredništva, kao ni korisnika portala. Stavovi objavljeni u tekstovima pojedinih autora takođe nisu nužno ni stavovi redakcije, tako da ne snosimo odgovornost za štetu nastalu drugom korisniku ili trećoj osobi zbog kršenja ovih Uslova i pravila komentarisanja.

Zabranjeni su: govor mržnje, uvrede na nacionalnoj, rasnoj ili polnoj osnovi i psovke, direktne prijetnje drugim korisnicima, autorima čanka i/ili članovima redakcije, postavljanje sadržaja i linkova pornografskog, uvredljivog sadržaja, oglašavanje i postavljanje linkova čija svrha nije davanje dodatanih informacija vezanih za članak.

Takvi komentari će biti izbrisani čim budu primijećeni.