Filipović: Fond PIO ugrožen od kad postoji – neophodna njegova reforma

Filipović: Fond PIO ugrožen od kad postoji – neophodna njegova reforma

Izmijenjeni Zakon o obaveznom socijalnom osiguranju neće donijeti niže penzije budućim korisnicima, kazao je za Radio Crne Gore ekonomski analitičar Oleg Filipović. On smatra da je Fond PIO ugrožen od kada postoji i da je reforma neophodna.

“Fond penzijskog i invalidskog osiguranja ugrožen od kada postoji i neophodno ga je transformisati”, rekao je Filipović komentarišući odluku predsjednika Crne Gore Jakova Milatovića da, izmjene Zakona o obaveznom socijalnom osiguranju vrati parlamentu na ponovno odlučivanje.

“Suštinsko je pitanje je kako će se uraditi reforma penzionog fonda, da li mi i dalje hoćemo da držimo penzioni fond kao, ne direktno, ali suštinski kao budžetsku jedinicu pri Ministrstvu finansija ili ćemo od penzinog fonda pokušati da pravimo fond. Dok god on funkcionište po ovakvom principu on će biti ugrožen”, kazao je Filipović.

Filipović nije saglasan sa ocjenom predsjednika Milatovića da će budućim penzionerima, izmjene zakona, donijeti niže penzije.

Prokomentarisao je Filipović i zabrinutost Milatovića da se pet i po odsto bruto plata, uzima od radnika i Fonda i prema njegovoj procjeni 150 milona eura preusmjerava krupnom kapitalu.

“Ako uzmemo različite industrije. Na jedan način oni su dobili, govorim o velikim lancima, uštedu, jer neće plaćati jedan dio poreza po osnovu doprinosa sa druge strani oni su dobili povećanje PDV-a koje će morati da se prelije na krajnjeg korisnika. Suštinski pitanju je samo transformacija Penzionog fonda i ništa drugo”, ocijenio je Filipović.

Izvor: RTCG

Komentari

Komentara: (0)

Novi komentar

Komentari objavljeni na portalu Kodex.me ne odražavaju stav uredništva, kao ni korisnika portala. Stavovi objavljeni u tekstovima pojedinih autora takođe nisu nužno ni stavovi redakcije, tako da ne snosimo odgovornost za štetu nastalu drugom korisniku ili trećoj osobi zbog kršenja ovih Uslova i pravila komentarisanja.

Zabranjeni su: govor mržnje, uvrede na nacionalnoj, rasnoj ili polnoj osnovi i psovke, direktne prijetnje drugim korisnicima, autorima čanka i/ili članovima redakcije, postavljanje sadržaja i linkova pornografskog, uvredljivog sadržaja, oglašavanje i postavljanje linkova čija svrha nije davanje dodatanih informacija vezanih za članak.

Takvi komentari će biti izbrisani čim budu primijećeni.