SAD: Godišnja stopa inflacije najniža od početka 2021.
Pixabay, ilustracija

SAD: Godišnja stopa inflacije najniža od početka 2021.

Inflacija u Sjedinjenim Američkim Državama (SAD) u avgustu je pala na najniži nivo od februara 2021. godine, pokazao je izvještaj Ministarstva rada.

Taj izvještaj postavlja osnov za očekivano smanjenje stope od četvrtine procentnog boda od Federalnih rezervi za sedmicu, prenosi SEEbiz.

Indeks potrošačkih cijena, široka mjera troškova dobara i usluga u američkoj ekonomiji, porastao je 0,2 odsto u mjesecu, u skladu s konsenzusom Dow Jonesa, objavio je Zavod za statistiku rada.

Time je 12-mjesečna stopa inflacije iznosila 2,5 odsto, što je pad od 0,4 procentnog boda u odnosu na julski nivo, malo ispod procjene od 2,6 odsto i na najnižem nivou u tri i po godine.

Međutim, osnovni CPI, koji isključuje nestabilne cijene hrane i energije, porastao je 0,3 odsto u mjesecu, nešto više od procijenjenih 0,2 odsto. Stopa osnovne inflacije zadržala se na 3,2 odsto, u skladu s predviđanjima.

Iako su brojke pokazale da se inflacija polako nastavila smanjivati, troškovi vezani uz stanovanje i dalje predstavljaju problem. Komponenta skloništa u CPI-u, koja ima oko jednu trećinu pondera u indeksu, porasla je 0,5 odsto, što predstavlja veći dio povećanja mjerenja svih stavki. Indeks skloništa porastao je 5,2 odsto u odnosu na prethodnu godinu.

Cijene hrane porasle su samo 0,1 odsto, dok su cijene energije pale 0,8 odsto.

Drugdje u izvješću cijene korišćenih vozila pale su jedan odsto, usluge medicinske zaštite pale su 0,1 odsto, a cijene odjeće porasle 0,3 odsto.

Dionice su pale nakon izvještaja, iako su prinosi državnih obveznica porasli.

Na tržištu terminskih ugovora federalnih fondova, trgovci procjenjuju 85 odsto šanse da će Savezni odbor za otvoreno tržište odobriti smanjenje kamatne stope za četvrtinu procentnog boda ili 25 baznih bodova kada njegov sastanak završi 18. septembra, prema mjeri FedWatch grupe CME.

“Ovo nije CPI izvještaj koji je tržište željelo da vidi. Budući da je osnovna inflacija veća od očekivane, Fedov put do smanjenja od 50 baznih bodova postao je kompliciraniji”, rekla je Seema Shah, glavna globalna strateginja u Principal Asset Managementu.

Komentari

Komentara: (0)

Novi komentar

Komentari objavljeni na portalu Kodex.me ne odražavaju stav uredništva, kao ni korisnika portala. Stavovi objavljeni u tekstovima pojedinih autora takođe nisu nužno ni stavovi redakcije, tako da ne snosimo odgovornost za štetu nastalu drugom korisniku ili trećoj osobi zbog kršenja ovih Uslova i pravila komentarisanja.

Zabranjeni su: govor mržnje, uvrede na nacionalnoj, rasnoj ili polnoj osnovi i psovke, direktne prijetnje drugim korisnicima, autorima čanka i/ili članovima redakcije, postavljanje sadržaja i linkova pornografskog, uvredljivog sadržaja, oglašavanje i postavljanje linkova čija svrha nije davanje dodatanih informacija vezanih za članak.

Takvi komentari će biti izbrisani čim budu primijećeni.