Dubrovački Jug neće da gostuje Primorcu: Da li je gotova Regionalna liga?

Dubrovački Jug neće da gostuje Primorcu: Da li je gotova Regionalna liga?

Vaterpolo klub Jug neće igrati utakmice protiv kotorskog Primorca u okviru Regionalne vaterpolo lige na "neutralnom" bazenu, a domaćini mogu biti samo na svom bazenu u Dubrovniku, u Gruži, saopštila je uprava hrvatskog kluba.

Regionalna Premijer liga u vaterpolu počinje 21. septembra a i dalje nije poznato gdje će vaterpolisti Primorca igrati utakmice sa Jugom. Problem je nastao zbog naziva bazena u Kotoru koji nosi ime proslavljenog vaterpoliste Primorca Zorana Džimija Gopčevića. Međutim, Hrvati ga optužuju za ratne zločine u logoru Morinj, pa je na isistiranje Ministarstva turizma i sporta Hrvatske donijeta odluka da hrvatski klubovi i reprezentacija ne gostuju u Kotoru. U međuvremenu dvije strane su našle kompromis, da Primorac rivale iz Hrvatske dočekuje van Kotora, ali će i ekipe iz komšiluka na neutralnom bazenu biti domaćini crnogorskom šampionu.
- Mi u Hrvatskom vaterpolo savezu nemamo ništa protiv Primorca, nego protiv naziva bazena u Kotoru. Ponudili su da utakmice sa hrvatskim klubovima igramo u drugom bazenu, a zauzvrat, iz nekih sportskih razloga, i mi ćemo igrati u Hrvatskoj, a ne u našim bazenima - riječi su Mladena Drnašina, predsjednika HVS.

On smatra da je to sportski ustupak.
- U stvari, ja to ne vidim kao ustupak, već pronalaženje rešenja gde smo svi zainteresovani. Riječ je o kompromisnom predlogu koji klubovi usvajaju. Nije idealno, ali s obzirom da nam je i dalje u interesu da igramo u Regionalnoj ligi, ne samo za nas, već i za ostale učesnike iz sportskih razloga, pristajemo na to. Konkretno, Jug u Regionalnoj ligi ima jake utakmice protiv Novog Beograda, Jadrana Herceg Novog, Primorja i Crvene zvezde. To je bio jedini način da se Regionalna liga nastavi. Nije nas zanimalo da ona igra na turniru. Ako nastavimo isključivo po ligaškom a ne turnirskom sistemu, svi su podržali ovaj model. Uveli smo sistem turnira zbog korona virusa i nije se pokazalo dobrim, postoji nezainteresovanost. Morali smo da se vratimo na ligaški sistem takmičenja i ovo je bilo kompromisno rešenje, bez kompromisa. Savez je kontaktirao klubove i od svih je u principu dobio saglasnost, a kod Bukića treba provjeriti da li je odluka sprovedena u okviru Regionalne lige – rekao je Drnasin.

Ocjenjuje da je interes svih klubova da se odigra što više jakih utakmica.
- Ako Jug ili bilo ko drugi može da natjera Primorca da pristane da igra van Kotora, a da igra u Gruži... Njihovi zahtjevi su bili svakakvi, neću ulaziti u genezu naših pregovora, a ovo je najviše što smo mogli da dobijemo. Ako tražimo od Primorja da ne igra u Kotoru, kako da, s druge strane, ne ponudimo nešto zauzvrat. Ako Primorac ne igra u Kotoru, onda ne igra Jug ni u Gruži. To je svojevrsni kompromis – istakao je izvršni direktor HVS.

On je kazao da su grad Kotor i vaterpolo klub Primorac ostali su pri odluci da bazenu daju ime Zoran Gopčević.
- Bio je uspješan igrač kotorskog kluba, ali ga mnogi građani Hrvatske ne pamte po tome, već po ulozi van bazena početkom 90-ih. Naime, Gopčević je bio komandir straže u zloglasnom logoru Morinj, a oni koji su se tamo nalazili osjetili su njegovu ruku na leđima- naveo je on.

Prethodno su reagovali iz Hrvatskog saveza logoraša srpskih i crnogorskih koncentracionih logora i u svom saopštenju naveli da  su Crnogorci tražili „reciprocitet“, da ako hrvatski klubovi neće igrati na bazenu „Zoran Gopčević“, onda utakmice u Hrvatskoj neće moći da se igraju ni na bazenima hrvatskih klubova.
-Kako stvari stoje, naši su pristali na „ustupak“ ne vodeći računa o razlozima zbog kojih se do sada nije igrala utakmica u Kotoru, na bazenu koji nosi ime komandanta straže u logoru Morinj, i na ovaj način ozbiljno retraumatizirali bivše logoraše, nas 400 tinjaka, od kojih je više od trećine umrlo. Iz naše županije 312 logoraša, iz Republike Hrvatske oko 40, a iz Hercegovine oko 50. Najmlađi je imao 13 godina, a najstariji 82 godine! Tamo smo proveli 17.800 dana, a logoraši su bili u pritvoru od mesec dana do devet meseci! Žene su bile zatvorene u zatvoru u Kumboru. Uprkos tome, naši bi se i dalje igrali, odnosno pristajali na ucjene iz Crne Gore, bez obzira na počinjeni zločin i samog zločinca Gopčevića- naveli su.

Komentari

Komentara: (0)

Novi komentar

Komentari objavljeni na portalu Kodex.me ne odražavaju stav uredništva, kao ni korisnika portala. Stavovi objavljeni u tekstovima pojedinih autora takođe nisu nužno ni stavovi redakcije, tako da ne snosimo odgovornost za štetu nastalu drugom korisniku ili trećoj osobi zbog kršenja ovih Uslova i pravila komentarisanja.

Zabranjeni su: govor mržnje, uvrede na nacionalnoj, rasnoj ili polnoj osnovi i psovke, direktne prijetnje drugim korisnicima, autorima čanka i/ili članovima redakcije, postavljanje sadržaja i linkova pornografskog, uvredljivog sadržaja, oglašavanje i postavljanje linkova čija svrha nije davanje dodatanih informacija vezanih za članak.

Takvi komentari će biti izbrisani čim budu primijećeni.