Jedna od najviših zgrada na svijetu nalazi se u Rusiji: Prate je kontroverze, a vrata građanima otvara ove godine
FOTO: EPA EFE

Jedna od najviših zgrada na svijetu nalazi se u Rusiji: Prate je kontroverze, a vrata građanima otvara ove godine

Iako je Lahta centar, jedna od najviših zgrada na svijetu, otvoren još 2018. godine, građani Sankt Peterburga i brojni turisti imat će puni pristup ovom impozantnom objektu tek od ove godine.

Toranj visok 462 metra zvanično je otvoren 2018. godine i u njemu se nalazi sjedište Gazproma. Međutim, unutrašnji prostori završeni su s popriličnom zakašnjenjem pa su tako svi zaposleni ruskog naftnog giganta tek od ove godine mogli useliti u ovu zgradu.

Osim zaposlenih, toranj će se otvoriti i za sve stanovnike, a i okolno prateći objekti, uključujući nasipe te kafiće već su otvoreni za građane.

"Građanima će biti dostupna panoramska osmatračnica te planetarijum. Kafić koji je već otvoren unutar objekta pažnju privlači prekrasnim pogledom s prozora te spektakularnim stepeništem koje je postalo svojevrsna Instagram atrakcija", navode ruski mediji.

Inače, gradnju ovog tornja obilježile su brojne kontroverze, uključujući i proteste građana koji su izrazili nezadovoljstvo planovima Gazproma da širi poslovni kompleks i izgradi još nekoliko tornjeva pored postojećeg.

"Sve što imam uloženo je u ovu kuću. Nisam zadovoljan eventualnom isplatom, bez obzira na interes države", rekao je jedan od stanovnika ovog dijela.

Takođe, na internetu se pojavila i peticija protiv izgradnje Lahta centra 2 i Lahta centra 3.

Iako je toranj otvoren 2018. godine, Vladimir Putin je imao uvid u njegovu unutrašnjost tek u junu ove godine.

Kada je riječ o drugim detaljima koji krase dio oko samog tornja, ruski mediji ističu i zastave koje je postavila kompanija Gazprom.

"U sklopu okoline nebodera, nalaze se i zastave Ruskog carstva, SSSR-a i državna zastava Ruske Federacije, simbolizirajući, prema autorima, kontinuitet državnih tradicija. Zastave dimenzija 40 puta 60 metara teže 547 kilograma: ne mogu se vijoriti po jakom ili slabom vjetru, jakoj kiši ili snježnim padavinama. Kupovina i postavljanje jarbola za zastave koštali su Gazprom dvije milijarde rubalja", pišu ruski mediji.

 

Komentari

Komentara: (0)

Novi komentar

Komentari objavljeni na portalu Kodex.me ne odražavaju stav uredništva, kao ni korisnika portala. Stavovi objavljeni u tekstovima pojedinih autora takođe nisu nužno ni stavovi redakcije, tako da ne snosimo odgovornost za štetu nastalu drugom korisniku ili trećoj osobi zbog kršenja ovih Uslova i pravila komentarisanja.

Zabranjeni su: govor mržnje, uvrede na nacionalnoj, rasnoj ili polnoj osnovi i psovke, direktne prijetnje drugim korisnicima, autorima čanka i/ili članovima redakcije, postavljanje sadržaja i linkova pornografskog, uvredljivog sadržaja, oglašavanje i postavljanje linkova čija svrha nije davanje dodatanih informacija vezanih za članak.

Takvi komentari će biti izbrisani čim budu primijećeni.