Shaquille O’Neal kupio automobil koji je zabranjen u Evropi, u svojoj kolekciji već ima jedan isti
Shaquille O’Neal sa novim automobilom (Foto: Twitter)

Shaquille O’Neal kupio automobil koji je zabranjen u Evropi, u svojoj kolekciji već ima jedan isti

Legendarni NBA košarkaš Shaquille O’Neal (52) napravio je još jednu ekstravagantnu kupovinu. Amerikanac je kupio Teslin model automobila pod nazivom "Cyberbeast", varijantu sa snažnijim motorom već čuvenog "Cybertrucka".

Njegova ljubav prema automobilskim inovacijama i personalizanom dizajnu dobro je poznata među fanovima, a nova akvizicija naglašava njegovu kontinuiranu strast prema vrhunskim vozilima.

Iako je već imao identičan automobil, objasnio je zašto je kupio još jedan:
"Ne bih da budem nepristojan, ali nedostaje mi moj Cybertruck i ne želim da ga šaljem iz Vegasa u Atlantu. Dakle, samo ću kupiti još jedan", kazao je Shaq.

Čak je i izvršni direktor Tesle Elon Musk primijetio Shaqov novi "Cyberbeast", te je podijelio O'Nealov post na Twitteru.

Kupovina je O'Neala koštala ne manje od 100.000 eura, a "Cybertruck" postaje sve popularniji u Sjedinjenim Američkim Državama, posebno zbog njegovog nikada ranije viđenog dizajna.

Inače, ovaj automobil nije moguće kupiti u Evropi. Evropsko tržište nije niti približno toliko sklono kamionetima kao američko, niti su ceste prilagođene za vozila te veličine.

Evropski propisi zahtijevaju i da nijedan vanjski ugao na automobilu ne smije biti oštar, tj. mora imati minimalnu zaobljenost, uz najmanje zaobljenje od 3,2 milimetra. Cybertruck je, pak, sklopljen od pravilnih čeličnih poligona, a vanjski uglovi su mu značajno oštriji od navedenog.

Takođe, postavlja se i pitanje kategorizacije. Prazan "Cybertruck" teži oko 3,1 tonu, a ukupna mu je najveća dopuštena masa, ovisno o modelu, između 4 i 4,5 tone. Time on prelazi iz kategorije B (najveće dopuštene mase od 3,5 tone) u C1, što znači da ga se ne bi smjelo voziti s običnom vozačkom dozvolom za lična motorna vozila, već onom za lake kamione.

Shaquille O’Neal igrao je za Orlando, Lakerse, Miami, Phoenix, Cleveland i Boston u NBA ligi, a osvojio je četiri šampionska prstena i to tri s Lakersima i jedan s Miamijem.

Također, osvojio je zlatnu medalju na Olimpijskim igrama u Atlanti 1996. godine te Svjetsko prvenstvo u Kanadi 1994. godine.

Komentari

Komentara: (0)

Novi komentar

Komentari objavljeni na portalu Kodex.me ne odražavaju stav uredništva, kao ni korisnika portala. Stavovi objavljeni u tekstovima pojedinih autora takođe nisu nužno ni stavovi redakcije, tako da ne snosimo odgovornost za štetu nastalu drugom korisniku ili trećoj osobi zbog kršenja ovih Uslova i pravila komentarisanja.

Zabranjeni su: govor mržnje, uvrede na nacionalnoj, rasnoj ili polnoj osnovi i psovke, direktne prijetnje drugim korisnicima, autorima čanka i/ili članovima redakcije, postavljanje sadržaja i linkova pornografskog, uvredljivog sadržaja, oglašavanje i postavljanje linkova čija svrha nije davanje dodatanih informacija vezanih za članak.

Takvi komentari će biti izbrisani čim budu primijećeni.