Uprava policije: Vozači i putnici obavezni da koriste pojas
FOTO: Uprava policije

Uprava policije: Vozači i putnici obavezni da koriste pojas

Uprava policije će u periodu od 14. do 30. septembra, u saradnji sa Nacionalnim biroom osiguravača Crne Gore, organizovati i sprovoditi kampanju pod nazivom „Pojas za sve“, koja za cilj ima podizanje nivoa svijesti građana o poštovanju zakonske obaveze korišćenja sigurnosnih pojaseva na svim mjestima u vozilima na kojima su pojasevi ugrađeni, kao i obavezno korišćenje bezbjednosnih sjedišta za prevoz djece, saopštili su iz UP.

“Kampanja će imati preventivno-edukativni i represivni karakter, u okviru kojeg će službenici saobraćajne policije preduzimati mjere u toku njenog trajanja.Represivne mjere će se sastojati u striktnom poštovanju odredbi Zakona o bezbjednosti saobraćaja na putevima, evidentiranjem pomenutih prekršaja kao ozbiljnog rizika za sve učesnike u saobraćaju”, kazali su iz Uprave policije.

Kako su pojasnili, odredbama pomenutnog Zakona predviđeno je da su vozač i putnici u motornom vozilu u kojem su ugrađeni, odnosno postoje mjesta za ugradnju sigurnosnih pojaseva, “dužni da u saobraćaju na putu koriste sigurnosni pojas na način koji je predvidio proizvođač vozila, kao i da se dijete do pet godina starosti mora prevoziti u bezbjednosnom sjedištu, odnosno korpi koja je za vozilo pričvršćena sigurnosnim pojasom ili posebnim kopčama u vozilu, ukoliko nije riječ o vozilima za javni prevoz putnika”.

“Najveći doprinos stvaranju sigurnijeg saobraćajnog okruženja svojim ponašanjem daje čovjek kao jedan od ključnih faktora bezbjednosti, na način kojim neće ometati, ugroziti ili povrijediti druge učesnike, kao i preduzimanjem svih potrebnih mjera radi izbjegavanja opasnih situacija”, naveli su iz UP.

Uprava policije će, kako se zaključuje u saopštenju, promocijom odgovornog ponašanja učesnika u saobraćaju, kroz redovne aktivnosti, podsticati razvijanje svijesti i znanja o značaju upotrebe zaštitnih sistema u vozilima kod građana, s obzirom na njihov uticaj u kreiranju bezbjednosnog ambijenta svojim navikama, stavovima i ponašanjem u saobraćaju.

Komentari

Komentara: (0)

Novi komentar

Komentari objavljeni na portalu Kodex.me ne odražavaju stav uredništva, kao ni korisnika portala. Stavovi objavljeni u tekstovima pojedinih autora takođe nisu nužno ni stavovi redakcije, tako da ne snosimo odgovornost za štetu nastalu drugom korisniku ili trećoj osobi zbog kršenja ovih Uslova i pravila komentarisanja.

Zabranjeni su: govor mržnje, uvrede na nacionalnoj, rasnoj ili polnoj osnovi i psovke, direktne prijetnje drugim korisnicima, autorima čanka i/ili članovima redakcije, postavljanje sadržaja i linkova pornografskog, uvredljivog sadržaja, oglašavanje i postavljanje linkova čija svrha nije davanje dodatanih informacija vezanih za članak.

Takvi komentari će biti izbrisani čim budu primijećeni.