Po kiši Podgorica postaje replika akva-parka

Po kiši Podgorica postaje replika akva-parka

Kandidati za fotelje, njih preko 700, šetaju, snimaju se, titluju govore, tu su bilbordi, supružnici kao podrška i nije da ne obećavaju, a koliko već decenijama realizuju znaju vaša predsoblja puna gumenih čizama

Obilne kiše potpuno potope određene djelove grada što ukazuje da se u postojećem sistemu kišne, odnosno atmosferske kanalizacije nešto mora mijenjati. Moraju da se mijenjaju ili profili cijevi, ili da se bolje čiste ispusti i odvodi, ili da se uvedu novi metodi funkcionisanja sistema. Nema ulice koja nema svoju lokvu. Mapu kritičnih „vodenih“ tačaka najbolje bi nacrtali đaci, a jedan podgorički satiričar je situaciju je opisao riječima da je Podgorica varoš u kojoj se Hercegovačka uliva u Njegoševu.

Sistem često poklekne, i ne može da istrpi ni nekoliko minuta pljuska, kao recimo juče ujutro. Sve ovo donijela nam je urbanizacija i loše planiranje, a godinama biramo odbornike, direktore, sekretare... bude ih ukupno preko stotinu. Upravo oni bi trebalo da imaju rješenje da Podgorica po kiši nije replika akva-parka.

U jeku smo izborne kampanje kako bi 29. septembra ponovo izabrali i popunili tih sto i nešto fotelja. Kandidata preko 700, šetaju, snimaju se, titluju govore, tu su bilbordi, supružnici kao podrška i nije da ne obećavaju, a koliko već decenijama realizuju znaju vaša predsoblja puna gumenih čizama. Naše sugrađane pitali smo je li kišna kanalizacija ponovo dio obećanja iz izborne kampanje.

– O samom izgledu i toku kampanje svi misle, a o životnim stvarima slabo ko. Šta će kampanja donijeti ne znam, ali znam da ulicom ne mogu od vode. Ovo je kod nas na Murtovini godinama ovako. Očekujem da će do 29.septembra svi pominjati da će da riješe ovaj problem, a prije neće nego što hoće nešto uraditi - rekla je Stana Bojić.

Bojić navodi da je prijeko potrebno riješiti problem poplavljenih ulica, jer cijela Podgorica ima problem loše atmosferske kanalizacije.

Miodrag Marović kazao je da je trideset godina slušao nadležne da će riješiti problem podvožnjaka između Zagoriča i Zlatice, ali da se to nije desilo. Podvožnjak je juče potpuno zatvoren za saobraćaj.

– Trebalo bi da je atmosferska kanalizacija mnogo bolja i da funkcioniše stalno kako ne bi dolazilo do ovoga. S obzirom na to da je i Zabjelo pod vodom vjerovatno kanalizacija nije dobro urađena. O tome posebno treba da se povede računa. Trideset godina su obećavali da će riješiti problem, pa nijesu. Da je ova vlast ostala nadam se da bi završili. Dobro su krenuli, bilo je bolje nego ranije - kaže Marović.

Da je kanalizacija loše urađena kaže i Momir Pižurica.

– Podvožnjak između Zagoriča i Zlatice od 1975. godine je stalno u blokadi kada je kiša. Tu su pravili dva, tri duboka bunara i dva manja, ali ne pomaže. Nanosi se smeće i lišće i začepi se sve. Mi smo plaćali pa smo čistili bunare, jer nije bilo pumpe. Kasnije su ih ugradili. Funkcionisale su jedno vrijeme, ali zbog nepažnje i neodržavanja sada ne rade. O kišnoj kanalizaciji treba računa da povede Glavni grad, ko bi drugi. Našom ulicom je kanalizacija prošla, ali slabo funkcioniše, pogledajte lokve - rekao je Pižurica.

Izvor:DAN

Komentari

Komentara: (0)

Novi komentar

Komentari objavljeni na portalu Kodex.me ne odražavaju stav uredništva, kao ni korisnika portala. Stavovi objavljeni u tekstovima pojedinih autora takođe nisu nužno ni stavovi redakcije, tako da ne snosimo odgovornost za štetu nastalu drugom korisniku ili trećoj osobi zbog kršenja ovih Uslova i pravila komentarisanja.

Zabranjeni su: govor mržnje, uvrede na nacionalnoj, rasnoj ili polnoj osnovi i psovke, direktne prijetnje drugim korisnicima, autorima čanka i/ili članovima redakcije, postavljanje sadržaja i linkova pornografskog, uvredljivog sadržaja, oglašavanje i postavljanje linkova čija svrha nije davanje dodatanih informacija vezanih za članak.

Takvi komentari će biti izbrisani čim budu primijećeni.