Srpski ambasador neobavješten: Da li je Rodić svjestan da je Mandić izdao Kosovo?

Srpski ambasador neobavješten: Da li je Rodić svjestan da je Mandić izdao Kosovo?

Očigledno je da je ambasador Rodić neobavješten o tome da je za Mandića, isto kao i za njihovog nalogodavca iz Beograda Aleksandra Vučića, pitanje Kosova odavno zatvoreno.

Predsjednik Skupštine Crne Gore, neformalni šef trenutne vlasti Andrija Mandić primio je u srijedu Nebojšu Rodića ambasadora Srbije, sa kojim je, kako je saopšteno iz kabineta predsjednika parlamenta, razgovarao o Kosovu.

rodicmandic

Iz Mandićevog kabineta je istaknuto da je Rodić želio da obavijesti i upozna Mandića, “kao prvog čovjeka najznačajnije institucije u Crnoj Gori sa zvaničnim stavom Republike Srbije koji se ogleda u više tačaka za rješavanje postojeće izuzetno teške krize na Kosovu”.

Očigledno je da je ambasador Rodić neobavješten o tome da je za Mandića, isto kao i za njihovog nalogodavca iz Beograda Aleksandra Vučića, pitanje Kosova odavno zatvoreno.

Kosovo je odavno učvrstilo svoj status nezavisne države, a Vučićevom režimu ostaje samo da to i formalno ovjeri potpisom, mada ni to više nije nužno kako stvari sada stoje.

Na Kosovu je i zvanično počela primjena uredbe Centralne banke kojom se predviđa da je jedina dozvoljena valuta – euro, čime je ukidanje dinara postalo nepovratan proces. Takođe, od 1. januara ukinute su vize za nosioce pasoša Kosova, pa je samo tokom januara više od 800 Srba podnijelo zahtjev za kosovske pasoše, čijim nosiocima nijesu potrebne vize za ulaz na teritoriju EU.

Aleksandar Vučić i Andrija Mandić: Ajde neka nam je srećna ova izdaja!

Neposredno nakon održavanja parlamentarnih i lokalnih izbora 17. decembra, Beograd je posle 12 godina odbijanja prihvatio i zvanične kosovske tablice na svojoj teritoriji i to bez bilo kakve pompe i prijetnji dizanjem migova i vojske.

Od 23. avgusta na sjeveru Kosova srpske vozačke dozvole su nevažeće i zamijenjene su kosovskim. Tu je i formalnost kao što je zatvaranje ekspozitura Pošte Srbije na sjeveru Kosova.

U novembru 2022. srpski policajci su podnijeli ostavke na službu u Kosovskoj policiji i razdužili svoju opremu, a  srpski pripadnici policije nikad nijesu uspijeli da se konsoliduju i sada nemaju nikakav uticaj na sjeveru Kosova. A kada smo kod uticaja Srbije na sjeveru Kosova, nakon 24. septembra prošle godine i događaja u Banjskoj, srpski autokrata je izgubio i ”nezvanične” (čitaj kriminogene nap.a.) poluge moći na toj teritoriji.

U ”izdaju Kosova” uključili su se i Porfirije Perić i njegovi najbliži saradnici iz tzv. SPC, koji  više ne govore o ”odbrani Kosova”.

Probranoj ekipi veleizdajnika ”kosovskog zaveta”, pridružio se i Andrija Mandić, koji ni riječ nije progovorio na sve ono što su Vučić, Perić i njihovi saradnici, najviši funkcioneri u svjetovnoj i crkvenoj vlasti uradili kada je u pitanju izdaja Kosova.

Ali ”izdaja kosovskog zaveta” od Mandića ne treba da čudi s obzirom da je, kada je podržao Spajićevu vladu, potpisao sporazum u kojem se eksplicitno priznaje nezavisna država Kosovo.

”Saglasni smo da će vanjskopolitička orijentacija 44. Vlade biti utemeljena na punoj posvećenosti EU integracijama i ubrzanom procesu pristupanja Crne Gore EU aktivnom i kredibilnom članstvu Crne Gore u NATO, daljem razvijanju prijateljske saradnje sa svim državama priznatim od strane Crne Gore (uključujući i suverenu državu Kosovo nap.a.),”, navodi se između ostalog u sporazumu koji je potpisao Mandić.

Da li je sve ovo nekako promaklo ambasadoru Rodiću ili se jednostavno pravi lud, manje je bitno.

Izvor:Aktuelno

Komentari

Komentara: (0)

Novi komentar

Komentari objavljeni na portalu Kodex.me ne odražavaju stav uredništva, kao ni korisnika portala. Stavovi objavljeni u tekstovima pojedinih autora takođe nisu nužno ni stavovi redakcije, tako da ne snosimo odgovornost za štetu nastalu drugom korisniku ili trećoj osobi zbog kršenja ovih Uslova i pravila komentarisanja.

Zabranjeni su: govor mržnje, uvrede na nacionalnoj, rasnoj ili polnoj osnovi i psovke, direktne prijetnje drugim korisnicima, autorima čanka i/ili članovima redakcije, postavljanje sadržaja i linkova pornografskog, uvredljivog sadržaja, oglašavanje i postavljanje linkova čija svrha nije davanje dodatanih informacija vezanih za članak.

Takvi komentari će biti izbrisani čim budu primijećeni.