Uragan Jagi pogodio Mjanmar, poginule 33 osobe, više od 230.000 privremeno raseljeno

Uragan Jagi pogodio Mjanmar, poginule 33 osobe, više od 230.000 privremeno raseljeno

U izvještaju radija Slobodna Azija navodi se da je broj poginulih mnogo veći od zvanično saopštenog i da je riječ o najmanje 160 poginulih u poplavama i klizištima. Glavni grad zemlje Nejpido je među najteže pogođenim, a lokalni mediji javljaju da su vlasti uspostavile više privremenih kampova za pomoć žrtvama koje su postale beskućnici.

Najjača ovogodišnja oluja u Aziji, tajfun Jagi, već je pogodila Vijetnam, kinesko ostrvo Hainan i Filipine.

Vođa vojne hunte, general Min Aung Hlaing i drugi burmanski zvaničnici posjetili su poplavljena područja i pregledali napore za spasavanje i pomoć.

Vladajuća vojna hunta je danas zatražila humanitarnu pomoć iz inostranstva kako bi se izborila sa posljedicama, javljaju državni mediji.

Spasilac u Taunguu rekao je danas za BBC da je više od 300 osoba zarobljeno zbog poplava na istočnoj obali reke Sitaung.

Naučnici navode da tajfuni i uragani postaju sve jači i češći zbog klimatskih promjena. Toplije vode okeana znače da oluje pokupe više energije, što dovodi do većih brzina vjetra.

S obzirom na to da se na ovom području zadržava mnogo vlage, mogu se očekivati nove, intenzivnije padavine.

Izvor:Standard

Komentari

Komentara: (0)

Novi komentar

Komentari objavljeni na portalu Kodex.me ne odražavaju stav uredništva, kao ni korisnika portala. Stavovi objavljeni u tekstovima pojedinih autora takođe nisu nužno ni stavovi redakcije, tako da ne snosimo odgovornost za štetu nastalu drugom korisniku ili trećoj osobi zbog kršenja ovih Uslova i pravila komentarisanja.

Zabranjeni su: govor mržnje, uvrede na nacionalnoj, rasnoj ili polnoj osnovi i psovke, direktne prijetnje drugim korisnicima, autorima čanka i/ili članovima redakcije, postavljanje sadržaja i linkova pornografskog, uvredljivog sadržaja, oglašavanje i postavljanje linkova čija svrha nije davanje dodatanih informacija vezanih za članak.

Takvi komentari će biti izbrisani čim budu primijećeni.