Direktor sumnja da su nastavnici zdravi, a ne dolaze na posao

Direktor sumnja da su nastavnici zdravi, a ne dolaze na posao

Đaci Srednje elektrotehničke škole ,,Vaso Aligrudić“ nemaju određene časove, jer su pojedini profesori na bolovanju, uprava najavljuje da će angažovati inspekciju da ispita dokumentaciju

Đaci iz Srednje elektrotehničke škole ,,Vaso Aligrudić“ iz Podgorice nemaju časove iz određene grupe predmeta, koje predaju elektroinženjeri, zato što je dio profesora na bolovanju. Direktor ove škole, Ersan Spahić kaže Pobjedi da je na bolovanju 12 profesora, a sumnja da je, kako navodi, polovina ,,zdrava“, te je najavio da će angažovati inspektore da ispitaju regularnost odsustva nastavnog kadra.

Spahić je prijavio problem Ministarstvu prosvjete, nauke i inovacija. Oni su ga uputili da potraži nedostajući kadar na Zavodu za zapošljavanje. Direktor, međutim, navodi da se u tom dijelu suočava sa izazovima, jer kadar koji je na listi nezaposlenih nema iskustva i to sve otežava da se nastava odvija kako treba.

Đaci nijesu imali časove ni iz maternjeg jezika, ali kaže da je pronašao zamjenu i riješio nedostatak kadra iz tog predmeta.

Spahić kaže da je pokrivena nastava u iznosu od 90 odsto.

- Sumnjam da je polovina profesora, koja je na bolovanju, zdrava. Neko im ispisuje ta bolovanja – kazao je on.

I prošle godine, oko 15 profesora je, u ovo isto vrijeme, pošlo na bolovanje. Direktor ove škole je i tada saopštavao da sumnja na zloupotrebe.

Usljed odsustva profesora, đaci su tada gubili nastavu iz predmeta elektrotehnike i matematike, a direktor je tada navodio da je organizovao časove u iznosu od 98 odsto. Izazov je, kako je pojašnjavala uprava škole, što je riječ o deficitarnom kadru i onda nema ko da dođe da mijenja odsutne profesore.

Ranije je direktor škole Spahić rješavao problem tako što je angažovao određenu agenciju čiji posao je da ispita regularnost bolovanja. Provjeravala se dokumentacija za pet profesora i tada je direktor ispričao da je uslugu škola platila 500 eura.

– Jedan profesor je tada bio kažnjen zato što nije doznake dostavljao na vrijeme. Kažnjen je bio dvije plate, a drugi je lažirao bolovanje. On je dobio otkaz, jer je otkriveno da je imao svog doktora koji mu je ispisivao razne bolesti, a on je išao da radi u Ameriku. Taj slučaj je od prije godinu. Konstantno se ovo dešava – rekao je tada direktor srednje elektrotehničke škole.

Iz Ministarstva prosvjete, nauke i inovacija saopštavali su da poteškoće sa kojim se suočava Srednja elektrotehnička škola su u nadležnosti te obrazovne ustanove, a ne ovog resora.

Direktor je u više navrata izjavljivao da im fali kadra elektrotehničara i matematičara, ističući da stručnjaci neće da dođu da rade u školu, jer nijesu zadovoljni iznosima plata, te da neuporedivu bolju zaradu imaju u privatnom sektoru.

Spahić je navodio i da ostale škole nemaju poteškoća sa kojima se oni bore. Imaju, dodaje on, stručno zastupljen kadar i onda mogu lako da nađu zamjenu kada su im profesori odsutni.

Nedavno su i iz Vlade reagovali na izazove koji se tiču bolovanja. Saopšteno je da je povodom sve učestalijeg korišćenja bolovanja u toku ljetnjih mjeseci u javnim predškolskim ustanovama u Podgorici Ministarstvo prosvjete, nauke i inovacija iniciralo aktivnosti prema Ministarstvu zdravlja i Ministarstvu rada, zapošljavanja i socijalnog dijaloga. Zatraženo je da se u okviru već preduzetih mjera iz svoje nadležnosti pojača kontrola privremene spriječenosti za rad zaposlenih u sistemu obrazovanja.

- U narednom periodu slične aktivnosti će se sprovoditi i za zaposlene u ostalim obrazovnim ustanovama, kako bi se zloupotreba bolovanja svela na minimum, a sve u cilju kvalitetne realizacije vaspitno-obrazovnog procesa i adekvatnog i racionalnog korišćenja budžetskih sredstava – najavili su oni.

Krajem prošle godine premijer Milojko Spajić je izjavljivao da je bolovanje veliki problem u crnogorskom sistemu.

- Nijesmo najbolesnija nacija, ali imamo podatak da Crnogorci najviše boluju u Evropi. Nažalost, i ljekari su dio tog problema, ali stavićemo duplu kontrolu – najavljivao je predsjednik Vlade tada. 

Izvor:Pobjeda

Komentari

Komentara: (0)

Novi komentar

Komentari objavljeni na portalu Kodex.me ne odražavaju stav uredništva, kao ni korisnika portala. Stavovi objavljeni u tekstovima pojedinih autora takođe nisu nužno ni stavovi redakcije, tako da ne snosimo odgovornost za štetu nastalu drugom korisniku ili trećoj osobi zbog kršenja ovih Uslova i pravila komentarisanja.

Zabranjeni su: govor mržnje, uvrede na nacionalnoj, rasnoj ili polnoj osnovi i psovke, direktne prijetnje drugim korisnicima, autorima čanka i/ili članovima redakcije, postavljanje sadržaja i linkova pornografskog, uvredljivog sadržaja, oglašavanje i postavljanje linkova čija svrha nije davanje dodatanih informacija vezanih za članak.

Takvi komentari će biti izbrisani čim budu primijećeni.