Dvije žene platiće 8.000 eura zbog tvrdnji da je Brižit Makron muško
Brižit Makron (Foto: Guliver Image)

Dvije žene platiće 8.000 eura zbog tvrdnji da je Brižit Makron muško

Dvije žene koje su tvrdile da je supruga francuskog predsjednika Brižit Makron rođena kao muškarac sudski su kažnjene zbog klevete.

Naime, one su tvrdile da je francuska prva dama ustvari rođena kao Jean-Michel Trogneux, prije nego što je u 30. godini konačno započela život kao žena. Osim toga, navodile su i da nije rodila nijedno od svoje troje djece, a za njenog prvog muža, 69-godišnjeg  penzionisanog bankara, koji je 2020. navodno umro kao pustinjak, tvrdi se da nikad nije ni postojao.

One su svoju priču objavile na YouTubeu 2022. godine, a njihova teorija je postala viralna.

Sud je sada prosudio da su glasine lažne te je odredio da Amandin Roj, 52-godišnja vidovnjakinja, i Nataša Rej, 48, koja se predstavlja kao slobodna novinarka moraju platiti 8.000 eura odštete prvoj dami Francuske zbog iznošenja lažnih tvrdnji da je transrodna.

Kolike razmjere je njihova tvrdnja postigla govori i činjenica da se na slučaj osvrnuo i sam Emanul Makron.

On je u jednom intervjuu rekao da su transrodne tvrdnje o njegovj supruzi tipične za mizogine online napade s kojima se žene moraju nositi svaki dan.

Izvor RTCG

Komentari

Komentara: (0)

Novi komentar

Komentari objavljeni na portalu Kodex.me ne odražavaju stav uredništva, kao ni korisnika portala. Stavovi objavljeni u tekstovima pojedinih autora takođe nisu nužno ni stavovi redakcije, tako da ne snosimo odgovornost za štetu nastalu drugom korisniku ili trećoj osobi zbog kršenja ovih Uslova i pravila komentarisanja.

Zabranjeni su: govor mržnje, uvrede na nacionalnoj, rasnoj ili polnoj osnovi i psovke, direktne prijetnje drugim korisnicima, autorima čanka i/ili članovima redakcije, postavljanje sadržaja i linkova pornografskog, uvredljivog sadržaja, oglašavanje i postavljanje linkova čija svrha nije davanje dodatanih informacija vezanih za članak.

Takvi komentari će biti izbrisani čim budu primijećeni.