Moskva ponovo upozorava na mogućnost atomskih udara
Moskva (Foto: Guliver, (AP Photo/Pavel Bednyakov))

Moskva ponovo upozorava na mogućnost atomskih udara

Lokalne vlasti tvrde da je pet osoba poginulo u napadima na tri ukrajinska regiona. Dvije strane razmijenile po 103 ratna zarobljenika. Dmitrij Medvedev kaže da je nuklearni sukob loš, ali da Rusiji ponestaje strpljenja.

Protivniku se nanose teški gubici, a ruske jedinice potiskuju ukrajinske snage koje su upale u Kursku oblast, saopštilo je Ministarstvo odbrane Rusije.

Ukrajinci su, sa druge strane, granatirali Nikitovski okrug kod Gorlovke u Donjeckoj oblasti.

U najnovijoj razmjeni, kojoj su posredovali Ujedinjeni Arapski Emirati, po 103 ratna zarobljenika vraćena su kućama.

Ukrajinski predsjednik Volodimir Zelenski je redovnom video-obraćanju ocijenio da je upad kijevskih snaga u Kursk pomogao da se obavi razmjena zarobljenika.

Na sastanku američkog predsjedika Džozefa Bajdena i britanskog premijera Kira Starmera u Vašingtonu, Ukrajina nije dobila dozvolu da koristi oružje zapadnih saveznika dugog dometa za ciljeve u Rusiji. Britanija je bila "za", ali Bijela kuća nije promijenila stav.

U isto vrijeme, Moskva je zaprijetila Zapadu eskalacijom rata, a Ukrajini uništenjem Kijeva, ako dozvole upotrebu oružja za udare duboko unutar Ruske Federacije.

Zamenik predsjednika Savjeta bezbjednosti Rusije Dmitrij Medvedev upozorava da je strpljenje Moskve na izmaku, ali da bi razvoj događaja mogao da povuče nepovratne posledice u vidu nuklearnog odgovora.

Komentari

Komentara: (0)

Novi komentar

Komentari objavljeni na portalu Kodex.me ne odražavaju stav uredništva, kao ni korisnika portala. Stavovi objavljeni u tekstovima pojedinih autora takođe nisu nužno ni stavovi redakcije, tako da ne snosimo odgovornost za štetu nastalu drugom korisniku ili trećoj osobi zbog kršenja ovih Uslova i pravila komentarisanja.

Zabranjeni su: govor mržnje, uvrede na nacionalnoj, rasnoj ili polnoj osnovi i psovke, direktne prijetnje drugim korisnicima, autorima čanka i/ili članovima redakcije, postavljanje sadržaja i linkova pornografskog, uvredljivog sadržaja, oglašavanje i postavljanje linkova čija svrha nije davanje dodatanih informacija vezanih za članak.

Takvi komentari će biti izbrisani čim budu primijećeni.