Nova tvrdnja izraelske vojske: Navodno su presreli Hutsku raketu koja se nakon toga raspala

Nova tvrdnja izraelske vojske: Navodno su presreli Hutsku raketu koja se nakon toga raspala

Balističku raketu koju su jutros lansirali Hutiji koje podržava Iran iz Jemena na središnji Izrael pogodila je raketa presretač, iako nije uspjela potpuno uništiti metu, navodi se u istrazi izraelskih zračnih snaga.

Projektil je identifikovan nakon lansiranja iz sjeverozapadnog Jemena rano jutros, a odbrambeni sistem dugog dometa Arrow aktiviran je da ga presretne. Nekoliko projektila presretača ispaljeno je na metu u pokušaju da je obore.

Najmanje jedan od presretača Arrow pogodio je projektil, ali ga nije potpuno uništio, otkriva istrafa. Umjesto toga, presretač je prouzročio raspad Houthi projektila u zraku, a bojeva glava, kao i drugi dijelovi, pali su na tlo.

Krhotine projektila pogodile su otvorena područja u šumi Ben Shemen, blizu Kfar Daniela, izazvavši požar. Šrapneli presretača takođe su pogodili željezničku stanicu u blizini Modiina, uzrokujući manju štetu.

IAF je utvrdio da projektil, koji je imao ravnu putanju, nije bio hipersonični projektil, kako su tvrdili Huti.

Izvor:Klix.ba

Komentari

Komentara: (0)

Novi komentar

Komentari objavljeni na portalu Kodex.me ne odražavaju stav uredništva, kao ni korisnika portala. Stavovi objavljeni u tekstovima pojedinih autora takođe nisu nužno ni stavovi redakcije, tako da ne snosimo odgovornost za štetu nastalu drugom korisniku ili trećoj osobi zbog kršenja ovih Uslova i pravila komentarisanja.

Zabranjeni su: govor mržnje, uvrede na nacionalnoj, rasnoj ili polnoj osnovi i psovke, direktne prijetnje drugim korisnicima, autorima čanka i/ili članovima redakcije, postavljanje sadržaja i linkova pornografskog, uvredljivog sadržaja, oglašavanje i postavljanje linkova čija svrha nije davanje dodatanih informacija vezanih za članak.

Takvi komentari će biti izbrisani čim budu primijećeni.