Uspon BS, birači podržali Ibrahimovićev ulazak u Vladu
Foto: Facebook

Uspon BS, birači podržali Ibrahimovićev ulazak u Vladu

Izbori u Gusinju bili su veoma bitan test za Ibrahimovićevu stranku budući da je jedan dio njihovih bivših članova koji je formirao novi politički pokret osporio ulazak u rekonstruisanu vladu, optuživši ih za izdaju bošnjačkog naroda. Međutim, rezultat u Gusinju, opštini sa dominantnim bošnjačkim stanovništvom, dao je za pravo Ibrahimoviću da lagodno tvrdi da je njegova politika povjerenja ispravna. SD i SDP i pogotovo njihovi lokalni odbori su zbog očigledne sinergije liste napravili dobru odluku o zajedničkom nastupu sa BS, a samim tim će biti nezaobilazni činioci vlasti. Ono što je dilema jeste da li će DPS biti pozvan na pregovore o formiranju vlasti i kako će se u tom slučaju ophoditi Evropski savez, čija centrala je u jeku medijskog rata sa BS jedva "progutala“ odluku lokalnih odbora o formiranju trojnog saveza

Preliminarni rezultati lokalnih izbora u Gusinju pokazali su odličan rezultat koalicije BS-SD-SDP, kao i albanske liste, određeni pad Demokratske partije socijalista i ulazak u lokalni parlament Demokrata Alekse Bečića. Za buduću vlast će biti potrebne postizborne koalicije budući da su listi predvođenoj BS potrebna samo još dva dodatna mandata za formiranje lokalne vlasti.

Rezultati

Koalicija BS-SD-SDP je prema preliminarnim rezultatima izbora osvojila 14 mandata u lokalnom parlamentu ili 916 glasova, koalicija Albanskog foruma i DUA sedam mandata ili 494 glasa, Demokratska partija socijalista šest mandata ili 435 glasova, Pokret za Gusinje dva ili 157 glasova, a Demokrate jedan mandat ili 109 glasova. Izlaznost je bila niska, oko 47 odsto.

Na prošlim lokalnim izborima 30. avgusta 2020. godine najviše mandata dobila je lista DPS 11 mandata i koja je na ovim lokalnim izborima izgubila pet mandata.

Lista "Albanci zajedno“ tada je imala sedam mandata. Savez BS-LP dobio je tri mandata. Socijaldemokrate Crne Gore imale su tada sedam mandata. Socijaldemokratska partija Crne Gore je tada osvojila dva mandata, a Socijalistička narodna partija jedan mandat.

Pobjednici

Bošnjačka stranka Ervina Ibrahimovića je u koaliciji sa SD i SDP najveći dobitnik izbora jer će sa osvojenih 14 mandata, od čega BS pripada sedam, dominantno uticati na formiranje vlasti. Koalicija predvođena BS nalazi se u prilično lagodnoj poziciji jer sa svojim dosadašnjim partnerima iz albanske liste ima gotovo dvotrećinsku većinu. Kontakti koji su već nakon proglašavanja rezultata izbora ostvareni sa Demokratama na njihovu incijativu znači da bi i stranka Alekse Bečića mogla biti gotovo sigurno dio vlasti.

BS je u prošlom sazivu imala svega tri odbornika, odnosno posljednjih mjeseci samo dva jer ih je uoči lokalnih izbora napustio odbornik koji je pristupio Demokratama i čija ćerka je u nedjelju predvodila listu Bečićeve stranke.

Izbori u Gusinju bili su veoma bitan test za Ibrahimovićevu stranku budući da je jedan dio njihovih bivših članova koji su formirali novi politički pokret osporio ulazak u Vladu, optuživši ih za izdaju interesa bošnjačkog naroda. Međutim, rezultat u Gusinju, kao opštini sa dominantnim bošnjačkim stanovništvom, dao je za pravo Ibrahimoviću da tvrdi da je njegova politika povjerenja ispravna. Sa druge strane, Evropski savez, odnosno SD i SDP i pogotovo njihovi lokalni odbori su zbog očigledne sinergije koalicione liste napravili dobru odluku o zajedničkom nastupu sa BS, a samim tim će biti nezaobilazni činioci vlasti. Zbog toga i ne čudi prva izjava centrale Evropskog saveza, koji je u prvoj reakciji naveo da su upravo oni najveći pobjednici izbora.

Ono što je dilema jeste da li će DPS biti pozvan na pregovore o formiranju vlasti i kako će se u tom slučaju ophoditi Evropski savez, čija centrala je u jeku medijskog rata sa BS jedva "progutala“ odluku lokalnih odbora o formiranju trojnog saveza, pa pojedini visoki funkcioneri tog saveza nijesu ni učestvovali u kampanji.

DPS i dalje jak

Demokratska partija socijalista i pored pada u odnosu na 2020. ne može biti nezadovoljna rezultatima lokalnih izbora, jer su uz BS i SD najjača stranaka u lokalnom parlamentu.

Upoređenje rezultata iz 2020. godine i ovog izbornog ciklusa pokazuje ipak određeni pad uticaja DPS. Sa 11 mandata 2020. godine DPS je sada pao na šest mandata, ali je i dalje jak. U budućim pregovorima o formiranju vlasti će se vidjeti da li koalicija BS-SD-SDP, koja će zbog dobrih odnosa na lokalu nastupati u pregovorima jedinstveno, ima namjeru da pregovara sa DPS o formiranju vlasti. Posljednje čarke na relaciji ES - DPS nijesu dobar signal, ali tek ostaje da se vidi rasplet.

Dodatan problem za saradnju BS sa DPS predstavlja uslov koji su stranke parlamentarne većine postavile Ibrahimoviću da preispita koalicionu saradnju na svim nivoima s vodećom parlamentarnom opozicijom, najkasnije do usvajanja budžeta za 2025. godinu.

Demokrate Alekse Bečića ulaskom u lokalni parlament mogu biti zadovoljne, ali ne i oduševljene jer je njihovu listu podržao i Spajićev PES, pa rezultat od jednog mandata nije potpuno zadovoljavajući. Ipak, za stranku premijera i vicepremijera ključni izbori za njihovu političku sudbinu su oni u glavnom gradu, gdje su usmjerili sve svoje resurse. Gusinje im je ipak bilo u drugom planu.

Pobjeda

Komentari

Komentara: (0)

Novi komentar

Komentari objavljeni na portalu Kodex.me ne odražavaju stav uredništva, kao ni korisnika portala. Stavovi objavljeni u tekstovima pojedinih autora takođe nisu nužno ni stavovi redakcije, tako da ne snosimo odgovornost za štetu nastalu drugom korisniku ili trećoj osobi zbog kršenja ovih Uslova i pravila komentarisanja.

Zabranjeni su: govor mržnje, uvrede na nacionalnoj, rasnoj ili polnoj osnovi i psovke, direktne prijetnje drugim korisnicima, autorima čanka i/ili članovima redakcije, postavljanje sadržaja i linkova pornografskog, uvredljivog sadržaja, oglašavanje i postavljanje linkova čija svrha nije davanje dodatanih informacija vezanih za članak.

Takvi komentari će biti izbrisani čim budu primijećeni.