Saznajemo: Rasprava o stanju pravosuđa u Crnoj Gori u Briselu 24. septembra

Saznajemo: Rasprava o stanju pravosuđa u Crnoj Gori u Briselu 24. septembra

Evropska unija će 24. septembra ove godine razmarati prvi godišnji izvještaj o vladavini prava u Crnoj Gori, saznaje Kodex.me iz izvora u Briselu. Vijeće EU za opšte poslove će na zasjedanju razmatrati izvještaje o državama članicama EU, ali i prvi put o Crnoj Gori, Srbiji i Sjevernoj Makedoniji i Albaniji, državama kandidatima za članstvo.

- Kao dio godišnjeg dijaloga o vladavini prava, ministri će održati horizontalnu raspravu o stanju vladavine prava u državama članicama EU. Posebno, ministri će takođe razmijeniti mišljenja o opštem trendu stanja vladavine prava u odabranim zemljama kandidatima. Obje rasprave će se koristiti Izvještajem Komisije o vladavini prava za 2024. godinu, koji ove godine po prvi put obuhvata i deonosti u Albaniji, Crnoj Gori, Sjevernoj Makedoniji i Srbiji – navode iz Vijeća EU, otkriva Kodex.me. 

 

255555555555555555

Naš portal je ranije objavio sadržaj ovog izvještaja koji govori da se Crna Gora se suočava s ozbiljnim izazovima u borbi protiv korupcije i očuvanju pravosudne nezavisnosti. Radi se o svojevrsnom izvještaju EU o stanju pravosuđa i borbi protiv korupcije, a u kojem se upozorava na brojne neregularnost, posebno u segmentu primjena etičkih kodeksa za sudije i tužitelje. 

- Iako su istrage i krivična gonjenja u slučajevima visoke korupcije stabilna, nedostatak suđenja i konačnih odluka stvara percepciju nekažnjivosti – navodi se u alarmantnom izvještaju. 

Percepcija nezavisnosti pravosuđa je niska, kako među opštom populacijom, tako i među firmama. Samo 35% opšte populacije i 28% firmi smatra da je nivo nezavisnosti sudova i sudija "prilično ili vrlo dobar". Razlog za ovu percepciju je uplitanje ili pritisak od strane Vlade i političara.

Prema izvještaju, percepcija korupcije u Crnoj Gori ostaje visoka. Na Indeksu percepcije korupcije za 2023. godinu Transparency International, Crna Gora je ocijenjena sa 46 od 100 i rangirana na 63. mjestu globalno. Ova percepcija nije se značajno mijenjala u posljednjih pet godina.

Problemi se nastavljaju s primjenom etičkih kodeksa za sudije i tužioce. Etička komisija Sudskog savjeta nije donosila odluke o nerešenim slučajevima od augusta 2022. godine, dok je Etička komisija Tužilačkog savjeta nastavila rad u septembru 2022. godine, razmatrajući nekoliko slučajeva.

Efikasnost pravde takođe je pod znakom pitanja, jer je trajanje postupaka za upravne slučajeve dodatno povećano. U 2022. godini, stopa riješenosti slučajeva bila je ispod 90% za sve vrste slučajeva, a posebno niska stopa riješenosti zabilježena je kod upravnih slučajeva prvog stepena.

Dok Crna Gora nastavlja sa reformama i pokušava da poboljša stanje, jasno je da je pred njom još uvijek mnogo posla kako bi se uhvatila u koštac s korupcijom i osigurala pravično i nezavisno pravosudno okruženje.
 

Komentari

Komentara: (0)

Novi komentar

Komentari objavljeni na portalu Kodex.me ne odražavaju stav uredništva, kao ni korisnika portala. Stavovi objavljeni u tekstovima pojedinih autora takođe nisu nužno ni stavovi redakcije, tako da ne snosimo odgovornost za štetu nastalu drugom korisniku ili trećoj osobi zbog kršenja ovih Uslova i pravila komentarisanja.

Zabranjeni su: govor mržnje, uvrede na nacionalnoj, rasnoj ili polnoj osnovi i psovke, direktne prijetnje drugim korisnicima, autorima čanka i/ili članovima redakcije, postavljanje sadržaja i linkova pornografskog, uvredljivog sadržaja, oglašavanje i postavljanje linkova čija svrha nije davanje dodatanih informacija vezanih za članak.

Takvi komentari će biti izbrisani čim budu primijećeni.