Gorčević sa Bramercom: Podrška Crnoj Gori u suočavanju sa prošlošću

Gorčević sa Bramercom: Podrška Crnoj Gori u suočavanju sa prošlošću

Ministarka evropskih poslova Maida Gorčević, primila je danas tužioca Međunarodnog rezidualnog mehanizma UN za krivične sudove, Serža Bramerca.

Gorčević je, kako je saopšteno iz tog resora, zahvalila na dosadašnjoj saradnji i značajnoj podršci koju Rezidualni mehanizam pruža Crnoj Gori u pogledu suočavanja s prošlošću.

Ona je upoznala sagovornika sa aktuelnim stanjem u pregovorima, istakavši odlučnost Vlade i pregovaračke strukture da u naredne dvije godine ispune sve obaveze i privremeno zatvore sva pregovaračka poglavlja.

„Naš cilj da 2028. budemo 28. država članica je ambiciozan, ali realan. Svjesni smo da nam predstoji još mnogo posla, ali i odlučni da ga završimo na efikasan i kvalitetan način i u najkraćim rokovima“, poručila je ministarka.

Gorčević je kazala da će poglavlje 23, u okviru kog se prati oblast ratnih zočina, zbog svog značaja, ostati otvoreno i u fokusu do samog kraja pregovaračkog procesa.

Bramerc je pozdravio napore koje crnogorska strana ulaže u suočavanje s ratnim zločinima. Istakao je da je, pored brojnih pozitivnih aspekata, neophodno ojačati tužilačke kapacitete kako bi se određeni tužioci bavili isključivo ratnim zločinima.

U tom kontekstu je naglasio značaj Rezidualnog mehanizma, istakavši da, za razliku od drugih vidova podrške, ovaj instrument može da ponudi znanje i iskustvo bazirano na radu na konkretnim predmetima iz ove oblasti.

Komentari

Komentara: (0)

Novi komentar

Komentari objavljeni na portalu Kodex.me ne odražavaju stav uredništva, kao ni korisnika portala. Stavovi objavljeni u tekstovima pojedinih autora takođe nisu nužno ni stavovi redakcije, tako da ne snosimo odgovornost za štetu nastalu drugom korisniku ili trećoj osobi zbog kršenja ovih Uslova i pravila komentarisanja.

Zabranjeni su: govor mržnje, uvrede na nacionalnoj, rasnoj ili polnoj osnovi i psovke, direktne prijetnje drugim korisnicima, autorima čanka i/ili članovima redakcije, postavljanje sadržaja i linkova pornografskog, uvredljivog sadržaja, oglašavanje i postavljanje linkova čija svrha nije davanje dodatanih informacija vezanih za članak.

Takvi komentari će biti izbrisani čim budu primijećeni.