Ivanović: Cijenimo podršku Norveške ekonomskom razvoju i evropskim integracijama Crne Gore

Ivanović: Cijenimo podršku Norveške ekonomskom razvoju i evropskim integracijama Crne Gore

Potpredsjednik Vlade Crne Gore za vanjske i evropske poslove dr Filip Ivanović razgovarao je danas sa državnom sekretarkom u Ministarstvu vanjskih poslova Kraljevine Norveške Marijom Varteresjan, koja boravi u dvodnevnoj posjeti Crnoj Gori u okviru svoje turneje po zemljama Zapadnog Balkana.

Tokom razgovora, sagovornici su naveli da su bilateralni odnosi Crne Gore i Kraljevine Norveške tradicionalno dobri i prijateljski, uz ocjenu da postoji značajan prostor za unaprjeđenje saradnje u mnogim oblastima od obostranog interesa, kao i za intenziviranje političkog dijaloga između dvije zemlje.

Potpredsjednik Ivanović izrazio je zahvalnost Kraljevini Norveškoj na kontinuiranoj podršci Crnoj Gori kroz razvojne projekte usmjerene ka ekonomskom razvoju i evropskim integracijama. Istakao je da naša zemlja posebno cijeni norvešku pomoć u izgradnji transparentnih i demokratskih institucija, jačanju vladavine prava i pravosuđa, oblastima u kojima Norveška ima bogato iskustvo i ekspertizu.

Ivanović je naglasio i izuzetnu saradnju u sektorima odbrane, unutrašnjih poslova i policije, te ponovio potrebu za daljom podrškom Kraljevine Norveške u oblasti zaštite životne sredine. Takođe, izrazio je nadu da će se uskoro obnoviti dugogodišnja saradnja sa Kraljevinom Norveškom u vezi sa Institutom „Dr Simo Milošević” - Igalo.

Potpredsjednik Ivanović istakao je i očekivanje da će ekonomska saradnja između dvije zemlje biti dodatno osnažena, posebno u oblastima trgovinske razmjene i investicija.

Državna sekretarka Varteresjan potvrdila je spremnost Kraljevine Norveške da nastavi pružati podršku Crnoj Gori na njenom putu ka članstvu u Evropskoj uniji.

- S obzirom na naše savezništvo u NATO-u i zajedničke ciljeve očuvanja bezbjednosti, prosperiteta, mira i stabilnosti u Evropi, Kraljevina Norveška je spremna da pomogne da Crna Gora postane prva naredna članica EU - istakla je Vateresijan.

Sagovornici su se složili da integracija svih zemalja kandidata, uključujući one iz regiona Zapadnog Balkana, predstavlja ključni korak ka očuvanju stabilne i sigurne Evrope.

- Crna Gora očekuje da će biti prva naredna članica Evropske unije -  kazao je Ivanović.

Tokom sastanka razgovarano je i o Planu rasta EU za Zapadni Balkan i Investicionom okviru za Zapadni Balkan, koje su sagovornici ocijenili kao važne instrumente za jačanje razvoja i saradnje u regionu - zaključuje se u saopštenju za medije.

Izvor:Pobjeda

Komentari

Komentara: (0)

Novi komentar

Komentari objavljeni na portalu Kodex.me ne odražavaju stav uredništva, kao ni korisnika portala. Stavovi objavljeni u tekstovima pojedinih autora takođe nisu nužno ni stavovi redakcije, tako da ne snosimo odgovornost za štetu nastalu drugom korisniku ili trećoj osobi zbog kršenja ovih Uslova i pravila komentarisanja.

Zabranjeni su: govor mržnje, uvrede na nacionalnoj, rasnoj ili polnoj osnovi i psovke, direktne prijetnje drugim korisnicima, autorima čanka i/ili članovima redakcije, postavljanje sadržaja i linkova pornografskog, uvredljivog sadržaja, oglašavanje i postavljanje linkova čija svrha nije davanje dodatanih informacija vezanih za članak.

Takvi komentari će biti izbrisani čim budu primijećeni.