CNN: Izrael obavijestio SAD da planira „operaciju u Libanu“, nisu dali detalje

CNN: Izrael obavijestio SAD da planira „operaciju u Libanu“, nisu dali detalje

Izraelski zvaničnici obavijestili su SAD da će u utorak izvesti operaciju u Libanu, ali nisu dali nikakve detalje o tome šta planiraju, piše CNN, pozivajući se na tri neimenovana izvora.

CNN navodi da su njihovi izvori upoznati sa ovim pitanjem, kao i sa razgovorom između američkog ministra odbrane Lojda Ostina i njegovog izraelskog kolege Joava Galanta u utorak rano ujutro.

Činjenica da nikakvi detalji o tome šta će operacija podrazumijevati značila je da su američki zvaničnici ostali u neznanju sve dok se nedugo kasnije nisu pojavili izveštaji o stotinama eksplodiranih pejdžera, koje su nosili članovi Hezbolaha, rekli su izvori.

CNN ima saznanja da Izrael stoji iza napada, koji je pojačao tenzije u regionu, a radi se o zajedničkoj operaciji izraelske obavještajne službe, Mosada i izraelske vojske.

Libanska vlada osudila je napad kao „zločinačku izraelsku agresiju“.

Eksplozije u utorak uslijedile su dok je državni sekretar Entoni Blinken putovao iz Vašingtona u Kairo.

Blinken je u srijedu rekao na konferenciji za novinare u Egiptu da Sjedinjene Države „nisu znale za ove incidente niti su bile umiješane u njih“.

SAD su prenijele Iranu preko posredničkog kanala da nisu umiješane u napad i da Iran ne bi trebalo da dodatno eskalira situaciju, rekao je jedan američki zvaničnik za CNN.

Iranski ambasador u Libanu povrijeđen je u eksploziji pejdžera, prenose iranski državni mediji.

Tokom gotovo jednogodišnjeg rata u Gazi, SAD su stalno slale indirektne poruke Teheranu da se suzdrži od eskalacije sukoba, navodi CNN.

 

 

Komentari

Komentara: (0)

Novi komentar

Komentari objavljeni na portalu Kodex.me ne odražavaju stav uredništva, kao ni korisnika portala. Stavovi objavljeni u tekstovima pojedinih autora takođe nisu nužno ni stavovi redakcije, tako da ne snosimo odgovornost za štetu nastalu drugom korisniku ili trećoj osobi zbog kršenja ovih Uslova i pravila komentarisanja.

Zabranjeni su: govor mržnje, uvrede na nacionalnoj, rasnoj ili polnoj osnovi i psovke, direktne prijetnje drugim korisnicima, autorima čanka i/ili članovima redakcije, postavljanje sadržaja i linkova pornografskog, uvredljivog sadržaja, oglašavanje i postavljanje linkova čija svrha nije davanje dodatanih informacija vezanih za članak.

Takvi komentari će biti izbrisani čim budu primijećeni.