Kako je Služba gradonačelnice Injac bacila u smeće i spot i gotovo 6000 eura

Kako je Služba gradonačelnice Injac bacila u smeće i spot i gotovo 6000 eura

Sporni spot koji je Glavni grad Podgorica snimio za potrebe kampanje „Podgorica blista kad je čista“, osmišljene tik uoči predstojećih lokalnih izbora, koji je izazvao brojne reakcije političkih partija vlasti i opozicije kao i građanskih aktivista, naručen je iz Službe gradonačelnice Olivere Injac, pokazuje deset ugovora koji su potpisani za tu namjenu, a objavljeni su na društvenoj mreži X (nalog @mjesecu083).

Ugovore je sa kreatorima i realizatorima spota potpisala rukovoditeljka Službe gradonačelnice Jelena Radović, a svi su potpisani 2. septembra, kada su lokalni izbori već uveliko bili raspisani i predizborna kampanja je bila u toku.

Ukupan iznos ugovora je 5.750 eura, a sporni spot je emitovan na društvenim mrežama svega 24 sata, nakon čega je povučen sa svih platformi. Povlačenje spota je bilo uzrokovano burnim reakcijama javnosti na seksističke i mizogine poruke kojima je obilovao, a Glavni grad se pravdao time da se „u slobodu umjetnosti ne smije dirati“. Na spot je reagovala čak i predsjednica Skupštine Glavnog grada Jelena Borovinić Bojović iz nekadašnjeg saveza Demokratski front, koji na lokalnom nivou u Podgorici vrši vlast u koaliciji sa Pokretom Evropa sad iz čijih redova dolazi aktuelna gradonačelnica Olivera Injac, čija je služba naručila ovakav spot.

Najveći honorar za režiju i montažu spota dobio je Aleksandar Vujović, koji je sa rukovoditeljkom Službe gradonačelnice Jelenom Radović potpisao ugovor na 1700 eura.

Po visini isplaćene sume, Vujovića slijedi glumica i aktuelna vršiteljka dužnosti direktorice Gradskog pozorišta Ivona Čović Jaćimović, kojoj je prema ugovoru isplaćeno 1300 eura za učešće u spotu.

1250 eura je po ugovoru isplaćeno „za posao direktora fotografije i opreme“ Miodragu Markoviću, potom 500 eura Jovu Kjaljeviću za poslove „dizajnera obrade i miks zvuka u kulturnom dijelu manifestacije“, 300 eura Vukanu Pejoviću „za posao glumca u kulturnom dijelu manifestacije“, 200 eura Đoku Jablanu „za posao snimatelja zvuka na terenu u kulturnom dijelu manifestacije“, 150 eura Gavrilu Lopičiću za posao organizatora i vozača, 130 eura Marku Vukoviću za posao rasvjetljivača, 120 eura Luki Cvijoviću za isti posao, te Milki Stojanović 100 eura za posao šminkanja glumaca u spotu.

Da je čitav koncept kampanje „Podgorica blista kad je čista“ odrađen na brzinu, govori i podatak da u svakom od 10 ugovora za snimanje spota piše da se poslovi rade „u kulturnom dijelu manifestacije“, mada nije riječ ni o kakvoj manifestaciji, već o jednom video spotu. Krupne greške u ugovorima su se potkrale u pojedinim prezimenima, ali i u poslovima koji su dodijeljeni glumici Ivoni Čović Jaćimović, u čijem ugovoru piše da će obavljati poslove vozača i organizatora.

Tako je Služba gradonačelnice, umjesto da pronađe adekvatan način za rješavanje nagomilanih komunalnih problema u Podgorici, bacila u smeće i spot i gotovo 6000 eura novca građana Glavnog grada. 

Izvor:M PORTAL

Komentari

Komentara: (0)

Novi komentar

Komentari objavljeni na portalu Kodex.me ne odražavaju stav uredništva, kao ni korisnika portala. Stavovi objavljeni u tekstovima pojedinih autora takođe nisu nužno ni stavovi redakcije, tako da ne snosimo odgovornost za štetu nastalu drugom korisniku ili trećoj osobi zbog kršenja ovih Uslova i pravila komentarisanja.

Zabranjeni su: govor mržnje, uvrede na nacionalnoj, rasnoj ili polnoj osnovi i psovke, direktne prijetnje drugim korisnicima, autorima čanka i/ili članovima redakcije, postavljanje sadržaja i linkova pornografskog, uvredljivog sadržaja, oglašavanje i postavljanje linkova čija svrha nije davanje dodatanih informacija vezanih za članak.

Takvi komentari će biti izbrisani čim budu primijećeni.